EUR: 303,18 Ft
CHF: 267,27 Ft
2017. augusztus 20., vasárnap
István

Tech

Zseniális találmány! Okosóra vakoknak és gyengénlátóknak – Videó!

Három év fejlesztés után végre a csuklójukra tehetik a vakok és gyengénlátók azt az okosórát, amelynek segítségével a forgalmas és hangos utcákon is tájékozódhatnak a pontos időről.

A Dot névre keresztelt időmérőt egy dél-koreai csapat fejlesztette ki, amely így akar segíteni a fogyatékosságuk miatt hátrányba került emberek millióin.

A Braille-írásos okosóra lehetővé teszi, hogy használói ne csak az idő múlását követhesse. Okostelefonokhoz csatlakoztatva, Bluetoothon keresztül a vakok és  gyengénlátók üzeneteket fogadhatnak és küldhetnek a Messengeren, de akár a Google Mapset is kezelni tudják. Ezeket az alkalmazásokat az órán elhelyezett oldalsó gomb segítségével lehet használni.

A karórát márciusban kezdik el gyártani. A tervek szerint 2017-ben 100 ezer Dot kerül piacra, a következő évben pedig további 40 ezer okosórát gyártanak majd.

A cég közleménye szerint az első ezer darabot Londonban tervezik eladni, az ára 320 dollár (94 ezer forint) lesz.

Kapcsolódó Cikkek

 • Ilyen lehet az új iPhone

  Ilyen lehet az új iPhone

  Az új iPhone kapcsán teóriák, elképzelések, jóslatok folyamatosan jönnek-mennek, ám most nagyon úgy tűnik, hogy ez a napokban kiszivárgott információk az almás cég új telefonkészülékéről nagyon is valósak.

 • Visszavonja a Microsoft elleni panaszát az orosz Kaspersky Lab

  Visszavonja a Microsoft elleni panaszát az orosz Kaspersky Lab

  A moszkvai székhelyű Kaspersky Lab kiberbiztonsági cég szerdán bejelentette, hogy visszavonja a Microsoft amerikai szoftvervállalat ellen európai trösztellenes hatóságoknál benyújtott panaszát, miután a Microsoft ígéretet tett kifogásolt politikájának megváltoztatására.

 • Robot végzi a piszkos munkát

  Robot végzi a piszkos munkát

  A takarítás általában nem tartozik a kedvenc elfoglaltságaink közé, de ma már gyorsan és könnyen rábízhatjuk a kellemetlen feladatot egy házi robotporszívóra.

 • Szakértő: Virágzik a kiberbűnözés

  Szakértő: Virágzik a kiberbűnözés

  Virágzik a kiberbűnözés, tízből hat rosszindulatú szoftver már zsarolóvírus – mondta Gyebnár Gergő biztonsági szakértő az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában.