EUR: 323,00 Ft
CHF: 286,71 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Belföld

Orbán: az európai jövő a visegrádi négyekben van

Az európai jövő a visegrádi négyekben (V4) van – jelentette ki Orbán Viktor kormányfő kedden Varsóban, a Közép- és Kelet-európai Innovátorok Kongresszusa (CEE Innovators Summit) elnevezésű konferencián, amelyen V4-es kollégáival – a házigazda lengyel, valamint a szlovák és a cseh kormányfővel – közösen vett részt.

Beata Szydlo lengyel kormányfő (b) fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt /Fotó: MTI/EPA/Jacek Turczyk

A miniszterelnök a konferencia keretében tartott pódiumbeszélgetésen kifejtette: arra számít, hogy az európai fejlődés súlypontja a kontinens nyugati részéről a közepére fog kerülni.


Ezt egyrészt azzal magyarázta, hogy tőlünk nyugatra mindenhol jelentősen változik az etnikai, társadalmi összetétel, ami szerinte hátrányos, “mi ettől megvédjük magunkat, és ez a mi oldalunkon nagyon nagy előny”.

Másrészt a V4-ek országainak továbbra is erős kulturális talapzata van, amelynek lényege, hogy bár modern társadalmak, de megmaradnak a keresztény fundamentumoknál – mondta.


Azzal is érvelt a térség mellett, hogy Közép-Európában nem azokat becsülik, akik ügyeskednek, hanem azokat, akik letesznek valamit az asztalra. Ezért itt nem fog kiépülni egy segélyalapú társadalmi rendszer, ehelyett egy munkaalapú épül ki, ami szintén nagy előny – fogalmazott.

Úgy összegzett: “ha Európában van jövő, akkor az elsősorban Közép-Európában van”. Szerinte ugyanis a nyugatiak olyan “hátizsákokkal” indulnak a versenyfutásba, amelyekkel nehéz lesz boldogulni.

A miniszterelnök arra számít, hogy 8-10 év múlva úgy fognak beszélni a V4-ekről mint Európa legerősebb gazdasági motorjáról.

A visegrádi együttműködést méltatva azt is mondta: hiszi, hogy a visegrádi tagállamok meg tudják újítani az európai demokráciát és az egész Európai Uniót.

Orbán Viktor Magyarországra kitérve kifejtette azt is: bár az ország kijött a pénzügyi válságból, de a gazdasági növekedés 3 százalékos sávban van, ami a közepesen fejlett országok csapdája. A kérdés az – magyarázta -, hogyan lehet erről a szintről felugrani az 5 százalékos bővülési sávba.

Bohuslav Sobotka cseh, Orbán Viktor magyar, Beata Szydlo lengyel és Robert Fico szlovák miniszterelnök (b-j) a visegrádi csoport (V4) miniszterelnökeinek varsói találkozóján tartott sajtótájékoztatón/Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Innovációra, teljesen más gazdasági gondolkodásmódra van szükség – hangsúlyozta a kormányfő, majd megjegyezte, hogy ennek jegyében Magyarországon az innovációra szánt forrásokat kivették a minisztériumi struktúrából, áttették a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapba, és így egy bátrabb fejlesztéspolitikát folytatnak.

“Jó reményeink vannak, hogy ennek eredményeképpen a 3 százalékos növekedési sávból fel tudunk menni az 5 százalékra” – mondta a miniszterelnök.

Kiemelte: “ha nem leszünk innovatívabbak mint a nyugat-európai országok, akkor (…) maradunk közepesen fejlettek”, ami persze még mindig sokkal jobb, mint a KGST-hez tartozni és szovjet megszállás alatt élni.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy ő a 2008-as pénzügyi válságot – ellentétben az európai vezetők egy tekintélyes részével – egy strukturális válságnak tartja, amely versenyképesség-vesztéssel járt. A versenyképesség visszaszerzéséhez szerinte meg kell újítani a politikát, nem lehet ugyanazokat a válaszokat adni, mint korábban. Magyarország ezért a korábbiakhoz képest egy teljesen más útvonalon indult el – mondta.

Beata Szydlo lengyel kormányfő a pódiumbeszélgetésen úgy fogalmazott, hogy a visegrádi országok nemsokára az innováció jelképévé, “Európa startupjává” válhatnak. “Meg akarjuk teremteni az +innovációs ökohálózatot+ úgy, hogy lehetővé tesszük az új, nagyszerű ötletek megszületését, és ezt a tudománnyal és a gazdasággal kapcsoljuk össze”.

A lengyel kormányfő kiemelte: Magyarország példaadó az Európában bekövetkező változások terén, és a másfél éve Lengyelországban kormányra került Jog és Igazság (PiS) párt választási programjának gazdasági és politikai részét is megihlette.

Robert Fico szlovák miniszterelnök szerint “a V4 nem helyettesítheti az EU-t, de jelentősége növekedni fog”. A V4-ek tiszteletben tartják egymás “specifikus vonásait, s ha valamiben nem értenek egyet, a közös nevezőt keresik” – mondta. A V4-eknek erőteljesebben kellene együttműködniük az innovációban élenjáró országokkal, többek között Dél-Koreával vagy Japánnal – szorgalmazta a szlovák kormányfő.

Bohuslav Sobotka cseh, Orbán Viktor magyar, Beata Szydlo lengyel és Robert Fico szlovák miniszterelnök (b-j) a visegrádi csoport (V4) miniszterelnökeinek varsói találkozóján /Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda / Szecsődi Balázs

Bohuslav Sobotka cseh kormányfő hangsúlyozta: térségünk versenyképességét “nem alacsony fizetésekre, alacsony adókra, hanem a jól képzett munkaerőre kell alapozni”. Egyúttal rámutatott a műszaki képzés támogatásának elsőrendű fontosságára.

A pódiumbeszélgetés végén a V4 miniszterelnökei az innovációs kezdeményezések támogatásáról szóló egyezményt írtak alá.

Orbán Viktor miniszterelnök a kormányfők találkozója utáni sajtótájékoztatón szerint kijelentette: “Európában közeledünk az ésszerű migrációs politikához és intézkedésekhez”.

A csúcstalálkozón több más téma – például a múlt heti római EU-csúcs és a Brexit – mellett napirenden volt a bevándorlás kérdése, amelyről szólva Orbán Viktor világossá tette: Magyarország minden jogi kiskaput bezárt, és felkészült arra a helyzetre, ha az Európai Unió és Törökország közötti migrációs megállapodás esetleg csődöt mondana. “Képesek vagyunk bármekkora migrációs áradatot megállítani a magyar-szerb határon” – jelentette ki.

Közölte továbbá, hogy Magyarország megtette az első lépéseket a “migránsbiznisz” felszámolásáért, miután “jó néhány NGO nyilvánvalóan üzleti kérdésnek is tekinti a migránskérdést”. Ezért az NGO-k – azaz a nem kormányzati szervezetek – “teljes transzparenciájának a feltételeit is megteremtjük” – tette hozzá.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek