EUR: 322,80 Ft
CHF: 285,74 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Külföld

Ötven évet kapott kenőpénz elfogadásáért egy volt bizottsági vezető

Ötven év börtönbüntetésre ítélte a bangkoki büntetőbíróság szerdán az ország idegenforgalmat népszerűsítő bizottságának egykori vezetőjét, aki 1,8 millió dollárnyi (517,2 millió forintnyi) kenőpénzt fogadott el két hollywoodi producertől.

A két hollywoodi producer, Gerald Green és Patricia Green 2002 és 2007 között vesztegették meg Dzsuthamasz Szirivant – aki ekkoriban Thaiföld turisztikai hatóságának kormányzója volt -, hogy utóbbi biztosítsa számukra a Bangkoki Nemzetközi Filmfesztivál megszervezését, jogait, valamint az idegenforgalommal kapcsolatos üzletekhez segítse őket. Utóbbiakkal a két producer több mint 13 millió dolláros (3,73 milliárd forintos) bevételre tett szert.


Habár a bíróság az idegenforgalmi bizottság egykori vezetőjét 11 vádpontban találta bűnösnek – ezek mindegyike egyenként hatéves börtönbüntetést vont volna maga után – , a thai törvények értelmében a maximálisan kiszabható börtönbüntetés 50 év. Szirivantól emellett a kenőpénzt is elkobozták. Lányát, Dzsittiszopa Szirivant (akinek a számláira a kenőpénzt átutalták) szintén 11 vádpontban találták bűnösnek, ő összesen 44 év börtönbüntetést kapott. Dzsuthamasz Szirivan 2007-ben parlamenti helyért is indult, de a korrupciós botrány kirobbanását követően visszalépett.

Gerald és Patricia Green filmkészítőket még 2010-ben ítélte hat hónap szabadságvesztésre az Egyesült Államokban egy szövetségi bíróság, miután a külföldi tisztségviselőknek üzleti célból történő korrupciós pénzösszegek kifizetését tiltó törvény megsértésében bűnösnek találták őket. A börtönbüntetés mellett az ítélet három év próbaidőre bocsátást is tartalmazott, valamint 250 000 dollárnyi (72 milliónyi forintnyi) kártérítés kifizetésére kötelezte a két producert. Az ügyészek elmondása szerint a két filmkészítő Szirivan kifizetésére fiktív vállalkozásokat hozott létre, a pénzt lányának és egyik barátjának bankszámláira utalták át.


Kapcsolódó Cikkek