EUR: 331,25 Ft
CHF: 301,53 Ft
2019. október 18., péntek
Lukács

Külföld

Phenjan Szöult és Washingtont vádolja Kim Dzsong Un testvérének megölésével

Phenjan azzal vádolta meg Szöult és Washingtont szerdán, hogy ők szervezték meg a Kim Dzsong Un észak-koreai vezető féltestvéreként azonosított férfi meggyilkolását.

A diplomáciai útlevéllel, Kim Csol néven utazó áldozat “halálának okát még nem tisztázták egyértelműen, de az amerikai és a dél-koreai hatóságok már alaptalanul Észak-Koreát vádolják, miközben azt állítják, hogy a férfit a rendkívül veszélyes VX ideggázzal mérgezték meg” – írta a KCNA észak-koreai állami hírügynökség.


A KCNA megkérdőjelezte, hogy valóban VX végzett volna a Kim Dzsong Namként azonosított férfival február 13-án a Kuala Lumpur-i repülőtéren.

“Ha valóban VX-et kentek volna Kim Csol szemére és ajkára, akkor az a mentősöket és az őt őrző rendőröket is megmérgezte volna, és a repülőteret is le kellett volna zárni” – hívta fel a figyelmet a hírügynökség.


A KCNA egyúttal azzal vádolta az Egyesült Államokat, hogy azon kevés országok egyike, amely a vegyi fegyverekre vonatkozó nemzetközi tilalom ellenére birtokában van a VX idegméregnek.

“Még nagyobb aggodalomra ad okot az, hogy az Egyesült Államok mindenféle vegyi fegyvert szállít Dél-Koreába” – írta.

Észak-Koreáról úgy tudni, hogy akár 3 ezer tonna vegyi fegyverrel is rendelkezhet.

A malajziai rendőrség letartóztatott egy észak-koreai férfit, Ri Dzsong Csolt, akit azzal gyanúsítanak, hogy ő csempészte be az idegmérget a délkelet-ázsiai országba, és adta át azt a gyilkosoknak, egy indonéz és egy vietnami nőnek, akik ellen szerdán vádat emeltek a malajziai hatóságok. Az egyik vádlott a 25 éves jakartai Siti Aishah, a másik pedig a 28 éves vietnami Doan Thi Huong.

A KCNA szerint Kim Csol meggyilkolását Szöul és Washington rendezte meg annak érdekében, hogy egy nukleáris háború előjátékaként Észak-Korea elleni indulatokat szítson.

“Az Egyesült Államoknak és vazallus erőinek nem kellene ámokfutást végezniük, hiszen bizonyosan megértik Észak-Korea stratégiai helyzetét atomhatalomként” – tette hozzá a KCNA.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megszületett a megállapodás a brexitről

  Megszületett a megállapodás a brexitről

  Megszületett a megállapodás a felek között az Egyesült Királyság rendezett európai uniós kiválásának feltételeiről szóló szerződésről – jelentette be Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke és Boris Johnson brit kormányfő csütörtökön.

 • Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet

  Orbán Viktor: Visegrádi partnereink készek ismét segíteni a magyar határvédelmet

  Ha Törökországból nem Szíria, hanem Európa felé indul újra a felerősödő migrációs hullám, akkor Csehország, Lengyelország és Szlovákia kész segítséget nyújtani Magyarországnak határai megvédéséhez – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke a visegrádi országok EU-csúcs előtti brüsszeli egyeztetését követően, csütörtökön.

 • Ismét migránsok százai érték el a görög partokat

  Ismét migránsok százai érték el a görög partokat

  Továbbra sem apad a Görögországot érő migrációs hullám, az utóbbi egy napban legalább 474 menedékkérő érkezett a görög égei-tengeri szigetekre – közölte az athéni polgári védelmi minisztérium és parti őrség csütörtökön.