2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb XVII.kerület

Radnóti, kicsit másképp

Rendhagyó irodalomórát tartott a Bojtorján együttes alapítója, Pomázi Zoltán. A zenész Radnóti Miklós verseit megzenésítve mutatta be a költő életét a Gregor suliban, ahol a diákok is aktív szerepet vállaltak „fellépésében”.

– Úgy érzem, nagyon jól sikerült – foglalta össze tömören Pomázi Zoltán, milyen volt a Gregor suliban tartott rendhagyó irodalomórája múlt pénteken, amikor Radnóti Miklós verseit megzenésítve igyekezett közelebb hozni a diákokhoz a költő életművét. – Amikor annyi idős voltam, mint ezek a srácok, zenész akartam lenni és dalokat szerettem volna írni. Szövegíróm nem volt, ezért elővettem a nagy költőink verseit, és azokat zenésítettem meg Petőfitől Weöres Sándorig.


Pomázi Zoltán a Gregorban énekelt Radnóti-verseket
( Fotó: Sáfár Tibor)

A zenei karrier beindulásával és a Bojtorján sikereivel Zoltán hosszú ideig messzire sodródott a hasonló munkáktól, míg pár éve újra elővette a klasszikus darabokat.

– Radnóti felesége, Gyarmati Fanni nekrológjában olvastam a Két karodban című verset 2014-ben. Ehhez a duetthez azonnal zenét írtam, és mivel tetszett mindenkinek, akinek megmutattam, folytattam. A harmadik után már körvonalazódott, ebből lemez lesz. Ezen végigkövetem az életét. Ez volt az alapja a rendhagyó tanórának, ahol a dalok közé Fanni naplórészleteiből csempésztem be részleteket.


A gyerekek is készültek egy-egy verssel
( Fotó: Sáfár Tibor)

A száraz életrajz és verstanulás helyett az énekes sokkal közelebb hozza a gyerekekhez Radnóti munkásságát azzal, hogy zenével együtt tálalja a verseket. Sőt, a diákok előre jelentkezhettek, az órán melyik verset szeretnék elszavalni, így ők is részesei lehettek a produkciónak.

– A Nemzeti Kulturális Alap pályázatán nyertem, és vihetem hat helyre ezt az órát, voltam a Szent László Gimnáziumba és megyek még Monorra és Kápolnásnyékre is – vázolta Zoltán a közeljövő terveit, majd hozzátette, új műsorában Weöres Sándort mutatná be hasonlóan új megközelítésből.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.