2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Székesfehérvár

Régi igazgató, új tervek a fehérvári színházban

Ismét Szikora Jánost választotta meg a fehérvári önkormányzat közgyűlése a Vörösmarty Színház igazgatójának.

A Vörösmarty Színház igazgatói munkakörére benyújtott pályázatával kapcsolatban az eredetileg jogász végzettségű Szikora Jánost az önkormányzat szakbizottsága ellenszavazat és tartózkodás nélkül szavazta meg, az önkormányzati képviselők végül erre bólintottak rá.


Az igazgató a Pelikán Teremnek is új funkciókat szán: a jövőben ez a fiatalok színháza lesz Fotó: K. Mátyás Bertalan

Szikorát 2012. május 11-én választották meg a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatójává: akkor a posztra az első pályázat eredménytelen volt, a másodikon tíz jelölt közül nyert. Most nem volt másik induló.

A Jászai Mari-díjas régi-új igazgató március 15-én a Magyarország Érdemes Művésze díjat vehette át.

Művészeti egyetemek találkozója, nemzetközi Molnár Ferenc-fesztivál, a koronázási szertartásjátékok folytatása is szerepel a pénteken újabb öt évre a székesfehérvári Vörösmarty Színház igazgatójának megválasztott Szikora János terveiben – derült ki a közgyűlésen. Szikora János közölte: a Nemzeti Emlékhelyen 2022-ig, az Aranybulla 800 éves évfordulójáig terveznek előadásokat. A liturgikus királydrámák sorában idén III. Béla, jövőre IV. Béla következik.

Nagyszabású tervnek nevezte az évtizedekkel ezelőtt megszűnt művészeti főiskolák össztalálkozójának felelevenítését 2018 nyarától Székesfehérváron. A direktor elmondta: fesztiválba ágyazva egy színházi „miniévadot” is lebonyolítanának, hogy a Pécsi Országos Színházi Találkozónak (POSZT) is versenytársai legyenek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.