2019. október 19., szombat
Nándor

Egyéb Szeged

Szegedre is betört a járvány

Akik 1969 előtt születtek, egyáltalán nem, az 1989 után születettek viszont teljesen védettek a kanyaró ellen. Ennek köszönhető, hogy hazánkban 2013 óta nem volt járványszerű a megbetegedés.

A kanyaró elleni védőoltás közel ötven éve kötelező Magyarországon, azelőtt a leggyakoribb fertőző betegségnek számított az 5–10 éves gyerekek között. Mára a betegség szinte teljesen eltűnt hazánkból, az elmúlt másfél hét során megjelent megbetegedések – melyek a makói kórházban jelentkeztek először, majd Szegeden is észlelhetővé váltak – vélhetően Romániából érték el Csongrád megyét, ahol a múlt év eleje óta több ezer beteget regisztráltak a kanyaró tüneteivel.


– A kanyarós betegeknél körülbelül a tizedik napon jelennek meg az első, influenzaszerű tünetek – a fejfájás, a magas láz és az izomfájdalom. A tizennegyedik nap környékén jönnek elő a kiütések, de a betegség már azt megelőzően is fertőző – mondta el Bosnyákovits Tünde, a Csongrád Megyei Kormányhivatal Népegészségügyi Főosztályának vezetője.

Jó tudni, hogy a vírus cseppfertőzéssel terjed, de nem túl életképes, mivel szobahőmérsékleten néhány nap alatt elveszíti fertőzőképességét. A kiütések a fül mögött és a halántékon jönnek ki először, majd a gombostűfejnyi, vörös árnyalatú bőrjelenségek továbbterjednek az arcra. Akár két-három nap alatt teljesen ellepik a testet, nem viszketnek, és négy-öt nap múlva szinte teljesen eltűnnek. Maradandó hegesedést nem okoznak.


A negyvenhét év alatti lakosok döntő többsége legalább egy védőoltást kapott kanyaró ellen, de a hosszú távú védettség kialakítása érdekében 1989-től két alkalommal – 15 hónapos, majd 11 éves korban – vesznek fel oltást a gyerekek. Csakúgy, mint a legtöbb oltásnak, ennek is lehetnek mellékhatásai. Ilyen a hatodik napot követő láz és enyhe kiütések. Az elmúlt húsz évben Magyarországon az átoltottság meghaladta a 98 százalékot.

Az oltásellenesség átka

Azokban az országokban, ahol nem kötelező a kanyaró elleni védőoltás, rendre felüti fejét a betegség. Néhány éve nagy sajtónyilvánosságot kapott, hogy az MMR-oltás és az autizmus kialakulása között összefüggés lehet. Az oltásellenes szülők családjában több száz gyermek fertőződött meg, néhány eset halállal végződött, komplikációkkal járt.

A kanyarót kiheverni, gyógyítani az influenzához hasonlóan kell. A betegnek láz- és köhögéscsillapítást, sok folyadék fogyasztását és ágynyugalmat javasolnak az orvosok. A szakemberek azt javasolják, ha valaki kanyaróra utaló tüneteket vesz észre magán, ne személyesen keresse fel háziorvosát. A gyógyulás esélyei egyébként kifejezetten jók, a baktériumok okozta szövődményeket antibiotikummal kezelik.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek