EUR: 322,80 Ft
CHF: 285,74 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Egyéb Szombathely

Szombathely, a birkózás fővárosa

Érdemes volt kilátogatni az Aréna Savariába, hiszen négy magyar első helynek is örülhettünk a múlt hétvégén az immár tizenötödik alkalommal megrendezett kötöttfogású Birkózó Magyar Nagydíjon.

Három szőnyegen küzdöttek a Magyar Nagydíjon, mely egyben Polyák Imre-emlékverseny is volt és 19 országból 117 birkózó, közöttük olimpiai, világ- és Európa-bajnokok, valamint 23 magyar döntött úgy, hogy megméreti magát a májusi Európa-bajnokság előtt.


Három szőnyegen küzdöttek a birkózók az Aréna Savariában Fotó: szombathely.hu

Szombathely már több mint egy évtizede örömmel házigazdája és anyagi támogatója rangos birkózóviadaloknak, és a helyiek megtiszteltetésnek tartják, hogy évről évre a vasi megyeszékhelyen köszönthetik a sportág hazai és nemzetközi legjobbjait.

– Örülök, hogy, Szombathely két héten keresztül a birkózás fővárosa lehet –  mondta Puskás Tivadar polgármester a versenyek kapcsán, míg Németh Szilárd, a Magyar Birkózó Szövetség elnöke az új olimpiai ciklus kezdetét, a szerbiai Európa-bajnokság és a párizsi világbajnokság fontosságát hangsúlyozta.


Sike András, a kötöttfogású válogatott szövetségi kapitánya a tatai, a dunavarsányi és a fehéroroszországi edzőtáborok eredményességére, valamint az országos bajnokságon mutatott formára alapozva a verseny előtt Lőrincz Viktortól, Bácsi Pétertől és Lőrincz Tamástól várt csillogó érmeket. Az 1988-ban olimpiát is nyert szakvezető jól ismeri tanítványait és a mezőnyt is, hiszen bejöttek várakozásai.

Lőrincz Tamás (zöldben) és
Kazbek Kilov fehérorosz versenyző mérkőzött az aranyéremért az első napon.
Fotó: CSG

Lőrincz Tamás (75 kg) először egy japánt győzött le 9-1-re, majd a negyeddöntőben egy román ellenfelet vert tussal, aztán már az elődöntőben a szerb Nemes Viktorral 1-1-re végzett, majd bírói döntéssel jutott a fináléba, ahol a fehérorosz Kazbek Kilov 2-0-s legyőzésével lett aranyérmes. A világ- és kétszeres Európa-bajnok Bácsi Péternek (80 kg) is jól sikerült a verseny, és most fogyasztania sem kellett annyit, mint korábban.

– Ez a súlycsoport áll a legközelebb hozzám, csak egy kicsit kellett fogyasztanom, ideális körülmények között birkózhattam, nagyon jól éreztem magam a versenyen. Elég sűrű volt a nap, négy mérkőzésen kellett a szőnyegre lépnem, egymás után jöttek az ellenfelek, még a döntő előtt sem volt nagyobb szünet. Az elődöntőben a világklasszis grúz versenyzővel szemben intésekkel dőlt el a mérkőzésem, amúgy magabiztosan szerepeltem. Azt gondolom, hogy kiváló felkészülési verseny volt a szombathelyi nagydíj a májusi újvidéki kontinensviadal előtt. Az edzőtáborok sokat segítettek, jobb állapotban vagyok, mint a magyar bajnokságon voltam – mondta el lapunknak Bácsi, aki egyébként a nyolcaddöntőben 8-0-ra verte amerikai ellenfelét, majd ugyanilyen arányban a román Ojog ellen is győzni tudott, aztán a grúz klasszis, Datunasvili ellen 2-1-re, míg a döntőben az amerikai G. Speillerrel szemben 4-0-ra diadalmaskodott.

Lőrincz Tamás és Bácsi Péter mellett Lőrincz Viktor a 85 kg-osok, Korpási Bálint pedig a 71 kg-osok között lett nagydíjgyőztes, Lám Bálint pedig a 130, míg Kiss Balázs a 98 kg-osok között érdemelt ki bronzérmet. Összességében a magyar kötöttfogású birkózók, 4 arany és 2 bronzéremmel gazdagodva, a fehérorosz és a japán válogatott előtt a csapatversenyt is megnyerték.

75 kg-os súlycsoport helyezettjei: 1. Lőrincz Tamás (szürkében) 2. Kazbek Kilov (fehérorosz) 3. Sami Slama (francia) és Nemes Viktor (szerb)
Fotó: CSG

A Magyar Nagydíj után a március 28-án kezdődött és lapzártánk után véget ért U23-as Európa-bajnokságon 35 ország közel 400 birkózója mérkőzött meg az Aréna Savaria szőnyegein, ahol a magyarok – közöttük a címvédő Szilvássy Erik (85 kg) – három–öt dobogós helyezés kiharcolását tűzték ki célként.

A szombathelyi verseny jelentőségét növelte, hogy jelen volt Nenad Lalovic, a nemzetközi szövetség szerb elnöke is.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.

 • Adózni kell az AIRBNB után

  Adózni kell az AIRBNB után

  Döntött a képviselő-testület: Józsefvárosban jövőre építményadót kell fizetni az AIRBNB-ként hasznosított lakások után.