2020. január 27., hétfő
Angelika

Egyéb I.kerület VIII.kerület XVI.kerület XVII.kerület XVIII.kerület

„Tankoljunk” ingyen és gyorsan

A Lokál Extra letesztelte az ABB villámtöltőit, amelyekből a kerületben kettő is található. Az elektromos autónkat húsz perc alatt akár ötven százalékkal is feltölthetjük.

Bár az elektromos autók száma egyelőre elenyésző a klasszikusokkal szemben a hazai utakon, az árammal táplálkozó négykerekűek fejlesztése folyamatos. A technológia még egyértelműen nincs kész, az egy töltéssel megtehető távolság a legnagyobb probléma, hiszen a most forgalomban lévők autók hozzávetőleg 200–600 kilométert tudnak megtenni, mielőtt az akkumulátor lemerülne.


Nem kell sokat várni, és már mehetünk is tovább
( Fotó: Sáfár Tibor)

Ilyenkor pedig jön a töltési fázis, ami órákat vesz igénybe. Erre pedig értelemszerűen egy hosszabb utazáskor senkinek sincs ideje. Erre kínál megoldást az a néhány töltő a városban, amelynél nem kell sokáig lecövekelni.

A töltés egyszerű, elronthatatlan (Fotó: Máté Krisztián)

Egy tavaly gyártott BMW i3-assal teszteltük a töltőket. A VIII. kerületben, a Hungária körúton és a Teleki téren is össze lehet kötni a bevásárlással a „tankolást”, és míg végzünk a boltban, már újra biztonságban útra kelhetünk. Húsz perc elegendő volt a rendszernek, hogy huszonöt százalékos töltöttségről hetvenötre küzdje fel magát, ami esetünkben újabb 170 kilométer megtételére volt elegendő. Ez a tempó természetesen jóval gyorsabb, mint a lassú töltők sebessége vagy ha otthon dugnánk konnektorba az autónkat. Ráadásul egyelőre komoly előny a benzines megoldásokkal szemben, hogy a járművek ingyen tölthetők a városi töltőkről, és a zöld rendszám ingyenes parkolásra jogosít a fizetős övezetekben.


ABB-gyorstöltők a városban:

VIII. kerület, Hungária krt. 28.

VIII. kerület, Teleki tér

Budapest, Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér 2. terminál parkolója

I. kerület, Lovas út (kártyával használható)

I. kerület, Várkert Bazár garázsa

XVI. kerület, János utca 196.

Kapcsolódó Cikkek

 • Erre készüljön a hétvégén!

  Erre készüljön a hétvégén!

  Pénteken a reggeli pára- és ködfoltok feloszlását követően szinte mindenhol számíthatunk hosszabb-rövidebb napos időszakokra, de az Északi-középhegység térségében tartósabban párás maradhat az idő.

 • Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Más nevet kaphat a Bessenyei-díj

  Hódmezővásárhely – Dratsay Ákos fuvolaművész-zenetanár és Berei Erzsébet zongora-művésztanár kapta megosztva idén a hódmezővásárhelyi önkormányzat alapította Bessenyei Ferenc Művészeti Díjat.

 • Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  Privát fürdőzés: Janiczak nem keveredik az ózdi polgárokkal

  A Fidesz meg fogja vizsgálni, hogy Janiczak Dávidnak, a Jobbik ózdi polgármesterének a “privát szórakozásai” mennyi pénzébe kerülnek a helyieknek – közölte Zsigmond Barna Pál, a kormánypárt országgyűlési képviselője budapesti sajtótájékoztatón.