2018. december 19., szerda
Viola

Belföld

Tarlós: nem lehet a végtelenségig folytatni a vitát a Római-partról

Nem lehet a végtelenségig folytatni a vitát a római-parti védmű megépítéséről, a Fővárosi Önkormányzat nem akar mást, mint Budapest egyetlen, árvízvédelmi szempontból védtelen Duna-szakaszát megvédeni – hangsúlyozta Tarlós István főpolgármester kedden a Klubrádió Reggeli gyors című műsorában.

Tarlós István azzal kapcsolatban, hogy hétfőn civilek demonstrációt tartottak a mobilgát ellen a Városház utcában, azt mondta: az ellenkezőknek “egy nagyon szűk magja” kelti a feszültséget, és van “egy csomó megfélemlített ártatlan ember”. Évek óta azzal hangolják az ott élőket és azzal “félemlítik” meg őket, hogy az a gát nem fogja őket megvédeni, és a part menti védmű megépítésével tönkreteszik a partot – tette hozzá.


Félthetik ezek az emberek a Duna-partot, de semmiképpen nem lehet azt mondani hogy szakmabeliek lennének, semmi közük egy ilyen komoly szerkezet építéséhez – jelentette ki Tarlós István, megjegyezve azt, hogy az ellenkezők “kemény magja” semmit nem tett le az asztalra szakmailag. Megjegyezte azt is, hogy a Városház utcában ellentüntetőként megjelentek a támogatók is.

Tarlós István a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem összehasonlító tanulmányából idézte, hogy “semmilyen észszerű indok, semmilyen műszaki megfontolás nem szól a Nánási út-Királyok útja és a part közti területnek az árvízvédelemből való kizárása mellett. (…) A rendelkezésre álló információk alapján a parti védvonal építése javasolható a megismert műszaki paraméterek mellett”. Ezt a változatot támogatta a Demszky Gábor szabad demokrata főpolgármester vezette városvezetés is, ezt szavazták meg 2009 tavaszán – tette hozzá.


Tarlós István közölte, szakértők szerint a védműnek a Nánási út-Királyok útja nyomvonalon történő megépítése hétmilliárd forinttal kerülne többe, mint a part menti, és hetven hektár a parton védelem nélkül maradna, a számítások szerint több mint 40 milliárd forint értékkel.

Ki vállalja ezért a felelősséget? – vetette fel a főpolgármester, kiemelve, hogy a parti ingatlanok “komoly része” állami, közösségi tulajdonban van.

Tarlós István elmondta, hét éve folyik a vita, tucatjával voltak lakossági fórumok a védmű terveiről. “Nincs idő arra és nincs lehetőség egy ilyen katasztrófavédelmi műtárgy esetében, hogy évtizedekig vitatkozzunk és állandóan azt hallgassuk, hogy még mindig nincs alátámasztva, nincs megfelelően kidolgozva” – fogalmazott.

Kijelentette azt is, ha a Fővárosi Közgyűlésben a többség “a másik változat” mellett dönt, akkor kénytelen lesz elfogadni, hogy “nem a szakmára hallgattunk, hanem azokra, akik (…) fakivágásokra, biológiai sokféleségre hivatkozva évről évre odázzák el ezt a munkát”. Nem tudom, ki fogja ezt az álláspontot megvédeni, ha baj lesz – jegyezte meg Tarlós István.

A főpolgármester úgy fogalmazott: “az egyeztetéseket a végtelenségig nem lehet folytatni, mert ha jön a víz, akkor átható közömbösséget tanúsít mind a (…) határozott vezetési stílussal, mind pedig a liberális felfogással szemben, és mindent el fog ott mosni”.

További cikkek:

Kapcsolódó Cikkek