EUR: 322,80 Ft
CHF: 285,74 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Egyéb Nyíregyháza

Taroltak Halász Dávid dzsiudzsicus növendékei

A harcművészetek és küzdősportok egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek hazánkban, így gondolja ezt a brazil dzsiudzsicut oktató Halász Dávid is. A lelkiismeretes edző egykor versenyzőként kezdte, és nem tervezte, hogy egyszer majd másokat készít fel, értük izgul, ám azóta ezt élete legnagyobb ajándékának tartja.

– Hétévesen kezdtem kick-boxot gyakorolni, később pedig aikidóedzésre jártam, ahol fekete öves lettem. A gimnáziumban találkoztam a cselgánccsal, azonban már tizenhét éves voltam, öregnek számítottam, így nem versenyezhettem. Ekkor kezdett népszerűvé válni Magyarországon a földharc, a brazil dzsiudzsicu, így Budapesten részt vettem egy szemináriumon, ahol a Cápa néven ismert Dietz Gusztáv kétszeres Európa-bajnok is ott volt, akkor szerettem bele ebbe a sportba. Egy évre rá Bodó László elhozta Nyíregyházára a sportot, ami már hét éve volt. Elkezdtünk versenyezni, de az edzőnk másfél év után kiköltözött Kanadába, és mivel én voltam a legtöbb ideje a csapatban, rám hárult az edzőség feladata. Ekkor még csak fehér öves voltam, így ez nagy felelősséggel járt – emlékezett vissza Halász Dávid, aki azóta csapatával, a ZR Team Nyíregyházával egyre nagyobb sikereket ér el.


HALMOZZÁK AZ ÉRMEKET

A nyíregyházi csapat évről évre jobban teljesít (Fotó: MAGÁNARCHÍVUM)

A nyíregyházi csapat évről évre fejlődik, eredményeik lenyűgözőek.


– Rengeteg fordulót és versenyt nyertek a srácaim. Minden novemberben megrendezik a Hungarian Opent, amelyen kiválóan szoktunk szerepelni, nyertünk diákolimpiát, most pedig hat magyar bajnoki cím született a Global Grappling Magyar Bajnokságon. Én általában már napokkal a verseny előtt nem alszom, de most kivételesen nagyon nyugodt voltam. Az országos fordulót megelőzte egy évindító debreceni esemény, ahol már láttam, hogy rettenetesen motiváltak a srácok, így nem éreztem azt, hogy izgulnom kellene. A kétnapos verseny őrülten fárasztó volt, de beigazolódott a megérzésem, fantasztikusan teljesítettek mind a gyerekek, mind a felnőttek. Tizenhárom indulóból mindenki hozott el érmet, valaki többet is, és hatan nyertek a kategóriájukban – árulta el Halász Dávid, aki mindenben támogatja csapatát.

A brazil jiu-jitsu a világ legszofisztikáltabb földharc központú küzdőstílusa (Fotó: magánarchívum)

NEMZETKÖZI VIZEKRE EVEZNEK

A nyíregyházi dzsiudzsicuedző jelenleg egy tavalyi műtét miatt nem versenyezhet, ám reméli, idén újra megmérettetheti magát. Azonban addig sincs pihenés, májusban csapatbajnokság, júliusban még egy forduló, augusztusban pedig egy nemzetközi edzőtábor várja Siófokon a ZR Team Nyíregyháza srácait.

– Nem úgy indultam neki ennek az egésznek, hogy edző akarok lenni, de azóta úgy gondolom, ez a legnagyobb ajándék az életemben. Hihetetlenül szerencsés embernek érzem magam, hiszen azzal foglalkozom, ami a szenvedélyem – mondta végezetül Halász Dávid, aki úgy gondolja, hogy egy edző egyszerre apa, testvér és pszichológus is.

Kapcsolódó Cikkek

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.

 • Adózni kell az AIRBNB után

  Adózni kell az AIRBNB után

  Döntött a képviselő-testület: Józsefvárosban jövőre építményadót kell fizetni az AIRBNB-ként hasznosított lakások után.