2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Érd

Tavasz a kertben

Tavasz van, gyönyörű! – örült annak idején a költő a végre megérkezett csodaszép évszaknak, de aki olyan helyen lakik, amelyet gyakran illetnek „kertváros” minősítéssel, azt is megállapíthatja, hogy egyúttal a tavaszi kerti munkák időszaka is megérkezett. Milyen teendők várhatnak ilyenkor a kerttulajdonosokra? Erről beszélt a Lokál Extra munkatársának Papp Orsolya okleveles kertészmérnök és fitoterapeuta.

– A konyhakertekben, a veteményesben most kezdődik igazán az élet, de milyen művelettel, műveletekkel kell kezdeni?


– Először előkészítjük a területet, lehúzzuk róla a tavalyi lombot, elgereblyézzük, kicsit meglazítjuk a földet. A sárgarépamagoknak ebben az időszakban már benn kell lenni a földben, ilyenkor vetjük a borsót, ültetjük a hagymákat: a vöröshagyma-dughagymát és a fokhagyma kis gerezdjeit.

Tavaszi látkép a veteményesben

Tehát sárgarépa, borsó, hagyma benn van, ezután jön palántában a karalábé, a fejes és a kelkáposzta, amelyeket már lehet is vásárolni, kiültetni.


A körömvirág és a sarkantyúka hasznos növény mind a zöldségek, mind az ember számára Fotók: www.csukalib.hu

– Térjünk vissza az alaphelyzethez: van a kertünkben egy földterület, ami veteményre elő van készítve. Mi következik ezután?

– Az ember fejében van egy lista azokról a dolgokról, amiket szeret enni: a paradicsomot, a bazsalikomot, a petrezselymet, a szamócát szeretik a gyerekek, szóval van egy ilyen lista a fejében. Esetleg le is írja egy papírra, ott áll a földterület szélén, és könnyen megakadhat: hány sor legyen, milyen hosszú sorok legyenek, melyik hova kerüljön, mik kerüljenek egymás mellé, nem fogják-e a növények akadályozni egymást, ha nőnek, és így tovább.

– Ilyenkor kell a szakmai segítség, legalábbis akkor, ha valaki még nem csinált ilyesmit, ráadásul a sorrend sem lehet mindegy.

– Összeállíthatunk egy egész éves áttekintést is az alapján, hogy egy termény mennyi ideig foglalja a területet. Például a saláta egy rövid tenyészidejű növény, ami azt jelenti, hogy nem sok idő telik el a vetéstől addig, amíg lekerül a földről. A retek is nagyon hamar megterem, így ezeket például lehet ültetni a paradicsom elé. Tudni kell tehát, melyik az elővetemény, a fővetemény, a másodvetemény. Fővetemény az, amelyiknek viszonylag hosszú a tenyészideje, ilyen például a paradicsom. Május közepétől a fagyokig kinn lehet. Elővetemény az, ami ez elé befér, mert rövid tenyészidejű, például a saláta vagy a retek. Utóvetemény lehet a fekete retek vagy az édeskömény.

Végül azt is meg kell vizsgálnunk, hogy melyik növény jó szomszédja a másiknak. Ez a társítás fontos a biokertekben, páronként végig kell gondolni. Sokan nem tudják például, hogy a gyógy- és fűszernövényeket hogyan lehet a zöldségekkel társítani. Mondjuk, ha egymás közelébe ültetjük a babot a borsikafűvel vagy a paradicsomot a bazsalikommal, kölcsönösen jó hatással vannak egymásra.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.