EUR: 322,80 Ft
CHF: 285,74 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Egyéb XV.kerület

Új világot épít a kerületben nyíló játszóház

A XV. kerület, Árvavár utca 1. szám alatt épül az első olyan játszóház a fővárosban, amelynek célja, hogy a közös játék lehetőségét biztosítsa a fogyatékossággal élő és tipikus fejlődésű gyermekeknek. Az alig egy évvel ezelőtti alapkőletétel után most a részletek is kiderültek.

A Down-szindrómás gyermekeket nevelő szülők által alapított Down Egyesület évek óta azon dolgozik, hogy erősítse a fogyatékossággal élők társadalmi elfogadottságát. Magyarországon évente átlagosan 5000 sérült kisbaba születik, közülük 100 Down-szindrómás.


Így néz majd ki a főváros első fejlesztő központja

Az elmúlt néhány évben sikerült elérni, hogy a Down-babák nagy része a saját családjában vagy örökbefogadó családokban nő fel az állami intézményrendszer helyett. Mivel ezeknél a gyerekeknél kiemelten fontos a korai fejlesztés – az ötéves kor előtt megkapott fejlesztés az egész életüket meghatározza –, nagy siker volt a nyíregyházi Csodavár Korai Fejlesztő Centrum 2011-es megnyitása, ahol ma már évente 70–100 gyerekkel foglalkoznak.

A Vígszínház is támogatja a programot
A Vígszínház az egyesület kiemelt partnereként közel tíz éve támogatja a Down-szindrómások ügyét.
–A Vígszínház örömmel segíti a Down Egyesületet, mert nagyon fontosnak tartjuk, hogy az emberek jobban megismerjék és elfogadják egymást és nyitottabban, toleránsabban forduljanak a másik felé. A gyerekek még természetesnek veszik, ha valaki egy kicsit más, bennük az előítélet csírája sincs még meg. A budapesti Csodavár játszóház azért lesz különleges, mert a 700 négyzetméteres játszópalotában egyszerre szórakozhatnak a fogyatékossággal élő és a tipikus fejlődésű gyerekek, ezáltal toleráns és nyitott felnőttekké válhatnak – mondta ezzel kapcsolatban Eszenyi Enikő, a Vígszínház igazgatója.

– Egy öt-hat évvel ezelőtti álom és terv első lépéseihez ért el a Down Egyesület – mondta lapunknak az alapkőletételnél Kisari Károly, a szervezet elnöke, aki akkor hozzátette, a nyíregyházi Csodavár felkészült csapata jelenleg 80 gyermek korai fejlesztése mellett 150 egyéb fejlesztésre szoruló személyt lát el, emellett közel 600 kisgyermeknek segít nap mint nap.
– Ennek a modellnek az alapjait szeretnék lerakni a fővárosban ezzel a 730 négyzetméteres épülettel. A fejlesztőcentrum és játszóház kialakításában nemcsak gyógypedagógiai és egyéb fejlesztő szakemberek vesznek részt, hanem a témát mélységében ismerő, a gyermekek világával azonosulni tudó belsőépítészek, játéktervezők is, hogy a megszokott sablonokból kilépve igazi minőségi tér jöhessen létre, amely mindannyiunk épülésére szolgál – mondta a bemutatón, melyen kiderült, hogy az ősszel nyíló Csodavár fejlesztő központ és játszóházban több mint száz sajátos nevelési igényű gyerek korai fejlesztését tudják majd ellátni, és a tervek szerint kétszáznál több olyan gyereknek biztosítanak fejlesztő szolgáltatást, akik óvodába, iskolába járnak, de a saját intézményükben nem megoldott a fejlesztésük.
– Ez azért nagyon fontos, mert becslések szerint ma Magyarországon a sajátos nevelési igényű gyerekek közül csak minden hatodik részesül ilyen ellátásban – tette hozzá Kisari Károly.


Az alapkövet már egy évvel ezelőtt letették

Kapcsolódó Cikkek

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.

 • Adózni kell az AIRBNB után

  Adózni kell az AIRBNB után

  Döntött a képviselő-testület: Józsefvárosban jövőre építményadót kell fizetni az AIRBNB-ként hasznosított lakások után.