2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb XIII.kerület

Újabb passzív bérház épül a kerületben

Letették a Kartács utca 14. szám alatti 23 lakásos önkormányzati bérház alapkövét. A beruházás megfelel a passzívház kritériumainak, a 100 százalékban önkormányzati forrás költsége közel egymilliárd forint.

Az alapkő letételénél kiderült, hogy a bérlakásépítést fontosnak tartja a kerület, mert segítséget nyújt a fiatal korosztály életkezdéséhez vagy a megváltozott életkörülmények közé kerülő háztartásokban lakóknak. Minden épülő lakás legalább két család életkörülményeit teszi komfortosabbá. Az önkormányzat 2002 óta folytatja bérlakásprogramját, eddig kilenc helyszínen 576 lakást épített. Ez a lépcsőzetes lakáshoz jutás elvét alkalmazva több mint 900 család lakhatását tette idáig lehetővé.


Sikeres a Meséskert ovi

A Kassák Lajos utcában található Meséskert passzívház tagóvoda a legkorszerűbb energiatudatos óvoda az országban, színvonala Európában is kimagasló. Ez az első ilyen volumenű minősített passzív közösségi épület. Az épület a 12. Média Építészeti Díja 2016 versenyen három kategóriában is elismerést kapott, emellett megkapta a közönségdíjat és az energiahatékonysági különdíjat is.

A Kartács utcai, 100 százalékban önkormányzati tulajdonú lakóépület ötemeletes lesz, a lakásszámnak megfelelő gépkocsitároló a mélygarázsban és a földszinten lesz. A lakások jellemzően egy- és kétszobásak lesznek, önálló konyhával és étkezőhelyiséggel. Két lakást mozgáskorlátozottak részére alakítanak ki.

Az épület fűtése a legmodernebb fűtési-hűtési rendszerrel történik. A központi kondenzációs gázkazán az üzemeltetési biztonság érdekében indokolt esetben rásegít a fűtésre. A lakások komfortszellőzéssel ellátottak lesznek, friss levegő befúvásával a lakóterekbe. A homlokzati hőszigetelés vastagsága 20 centiméter. Az épület az önkormányzat korszerű és környezetbarát energetikai megoldások melletti elkötelezettsége jegyében megfelel a passzívház-kritériumoknak. Minden lakás közműfogyasztása egyedi méréssel történik. Az épületben épületfelügyeleti és épületautomatikai rendszer működik majd.


Időkapszula a jövő embereinek (Fotó: budapest13.hu)

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.