EUR: 322,80 Ft
CHF: 285,74 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Egyéb Tatabánya

Vadonatúj buszok jöhetnek

Minden várakozást felülmúl a tatabányai tömegközlekedés fejlesztéséhez kapott kormányzati támogatás – fogalmazott a Modern Városok Program fejlesztéseiről tartott sajtótájékoztatón dr. Hidas János, a T-Szol Tatabányai Szolgáltató Zrt. elnöke.

Városunk közgyűlése 2015 decemberében döntötte el, hogy saját kezébe veszi a közösségi közlekedést: ekkor határozták el a T-Szol leányvállalata, a T-Busz Kft. megalapítását.


– A több mint 5,5 milliárdos támogatásnak köszönhetően bátran tervezhetünk – mondta el a cégvezető városunk tömegközlekedésének jövőjéről. – Célunk a teljes buszpark megújítása: 41 vadonatúj, nulla kilométeres jármű beszerzését határoztuk el, köztük négy elektromos buszét. Minden autóbusz alacsony padlós és klimatizált lesz és az eddiginél hosszabban, reggel négytől este tizenegy óráig lesznek forgalomban.

A T-Szol elnöke hozzátette: nemcsak a buszokra koncentrálnak, hanem a közlekedés körülményeit is javítják.


– Felújítjuk a buszmegállókat, és új, elektronikus utastájékoztató rendszert építünk ki – emelte ki dr. Hidas János. – Egy mobiltelefonos applikáció segítségével mindenkinek lehetősége lesz arra, hogy élőben nyomon kövesse a járatok haladását. Emellett három menetjegy- és bérletértékesítő automatát is elhelyezünk majd a városban. Fontosnak tartjuk, hogy a főbb útvonalakon sűrűn és tervezhető gyakorisággal járjanak a buszok – a várost átszelő négysávos úton például hat–tíz percenként haladni fog egy járat. A menetrend minél precízebb kialakítása végett nyártól megkezdjük a konzultációkat is a témában.

A helyi közlekedés 37 autóbusszal üzemel jelenleg, ebből 16 szóló, 21 pedig csuklós autóbusz, amelyek átlagos életkora több mint 20 év, és a legfiatalabb busz is idősebb 10 évesnél. Az autóbuszok 55 százaléka nem alacsony padlós és nem rendelkezik mozgáskorlátozottak számára kialakított, kerekesszék mozgatására alkalmas rámpával. A buszok nem rendelkeznek továbbá klimatizációval sem, és az elavult rendszereik miatt a téli időszakban az utastér fűtése sem kielégítő. Ennek következtében az utazás komfortszintje sem a nyári, sem a téli időszakban nem megfelelő.

Orbán Viktor miniszterelnök 2016. márciusi tatabányai látogatásával és a Modern Városok Program keretében aláírt együttműködési szerződéssel kivételes lehetőség adódott a helyi tömegközlekedés modernizálására, azon belül összesen több mint 40 új, a könnyű fel- és leszállást biztosító alacsony padlós autóbusz beszerezésére. Az erre irányuló pályázatot az újonnan alakult busztársaság, a T-Busz Kft. és az azt száz százalékban tulajdonló városi szolgáltató, a T-Szol Zrt. készítette elő, majd nyújtotta be.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.

 • Adózni kell az AIRBNB után

  Adózni kell az AIRBNB után

  Döntött a képviselő-testület: Józsefvárosban jövőre építményadót kell fizetni az AIRBNB-ként hasznosított lakások után.