EUR: 323,00 Ft
CHF: 286,71 Ft
2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Eger

Valóra vált Péter gyerekkori álma

Vannak emberek, akiket összeköt valami: közös tanulmányok, közös előélet, érdeklődés. Van, hogy a kockák csak évtizedek múlva állnak össze, hiszen az élet máshova sodorta őket. Bemutattam már a Lokálban Galuska Írisz táncművészt, jómagam rádiós hírszerkesztő és újságíró vagyok, Várkonyi Péter, aki pedig  az egri Eszterházy Károly Egyetem tanársegédje, korábban tanított egykori alma materünkben, a Dobó István Gimnáziumban is. A közös bennünk, hogy mind a hárman egy osztályban tanultunk, és mindhárman azok lettünk, amik mindig is akartunk lenni. Ám ez a portré most szóljon Péterről.

Várkonyi Péter az egri egyetemen

– Bár én tudom, de egy picit mesélj arról, hogy miért választottad azt a pályát ahol vagy?


Még gimnazista koromban fogalmazódott meg bennem a gondolat, hogy tanár szeretnék lenni, ebben nagy szerepe volt egykori tanáraim példájának. Ezen a vonalon tanultam tovább, s a diploma megszerzése után magyart és történelmet tanítottam a Dobóban, ahol együtt tanultunk anno. Miután leérettségiztünk, adódott egy lehetőség és az Eszterházy Károly Főiskolán folytattam a munkát. Így ma az Eszterházy Károly Egyetem Történelemtudományi Intézetének és Pedagógusképző Központjának vagyok a tanársegédje. Mivel mindkét munkahelyemnek diákja, hallgatója voltam, s mindkét intézmény a Széchenyi utcán található, viccesen meg szoktam jegyezni, hogy ez az utca határozza meg az életem. Néha azért kimerészkedek a Dobó térre is…

– Régen is imádtad a történelmet, senki nem tudta nálad pontosabban, érdekesebben elmesélni azt, amit éppen tanulunk. Mik azok a területek, amiket a munkád során, a történelemben kifejezetten szeretsz? Végeztél-e kutatásokat valamilyen szakterületen?


A munkám főként oktatási és kutatási tevékenységből áll. Főként XIX. és XX. századi tárgyakat tanítok, illetve egy ideje módszertani tárgyakat is. A kutatást még hallgatóként kezdtem dr. Pap József vezetésével, aki a disszertáció készítésében is a témavezetőm. Főként Kompolt XIX–XX. századi történelmére vonatkozóan kutattam, újabban a kivándorlás kérdése áll vizsgálódásaim középpontjában.

– Mit csinál egy elhivatott ember a szabadidejében?

Most a legfontosabb, hogy minél előbb befejezzem a disszertációmat, de igyekszem sokat olvasni szak- és szépirodalmat egyaránt, a ház körül, a kertben tevékenykedni és az állatainkkal foglalkozni. Szakmai téren az oktatás és a kutatás folytatása, a doktori védés tartozik terveim közé, a magánéletben pedig a boldog és teljes családi élet.

 

A történelemtől a mudiig

Várkonyi Péter nagy állatvédő hírében is áll, sőt a mudi fajtájú kutyákról is kiderített egyet s mást.

– A kedvesemmel törekszünk a felelős állattartásra, környezettudatosan próbálunk élni és szeretjük a kedvenceinket. Kutyáinkat menhelyről és fajtamentőktől fogadtuk örökbe, az egyikük valóban terelőkutya, egy mudi. Ennek a magyar fajtának az eredetéről megoszlanak a vélemények. Én azokkal értek egyet, akik szerint (a pumihoz hasonlóan) ezek a szép és okos kutyák a juhfajtaváltás kapcsán Nyugat-Európából hazánkba érkező terelőkutyák és a pulik „szerelméből” származnak. Erről a gazdaságtörténeti óráimon is szoktam beszélni, ahogy a terelő- és őrkutyák munkamegosztásáról is. A közelmúltban egyébként a két kutya, két macska és egy tengerimalac mellé érkezett hozzánk egy Tulipán nevű kecske is.

Magyar Gina 

Kapcsolódó Cikkek

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.