EUR: 307,73 Ft
CHF: 282,37 Ft
2017. május 30., kedd
Janka, Zsanett

Belföld

Varga: nem az olcsó munkaerő a versenyképesség alapja, hanem a hatékonyság

A magyar gazdaságnak olyan pályára kell átállnia, amelyen nem az olcsó munkaerő a versenyképesség alapja, hanem a hatékonyság – fejtette ki Varga Mihály a mezőkövesdi Kovács Kft. legújabb, kormánytámogatással megvalósuló fejlesztésének bejelentésekor pénteken.

A nemzetgazdasági miniszter elmondta: ezt a szándékot segíti elő a tavaly novemberben aláírt hat évre szóló béremelési és adócsökkentési program.

Megfogalmazása szerint Magyarország gazdasági helyzete és kilátásai az unió, és a világgazdaság várható növekedési ütemével kedvezőnek látszanak.

A magyar tulajdonban lévő Kovács Vegyesipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. a 2015-ös mérlege szerint 10,6 milliárd forintos éves árbevétel könyvelt el, adózott eredménye meghaladta az 1,3 milliárd forintot. A több mint négyszáz embert foglalkoztató vállalat főként sebességváltó rendszerekbe és kormányművekbe beépítendő kovácsolt, esztergált és mart alkatrészeket gyárt tehergépkocsik részére, a ZF Hungária Kft. legnagyobb beszállítójaként.

A cég 602 millió forintos kapacitásbővítő fejlesztését a Nemzetgazdasági Minisztérium a nagyvállalati beruházási támogatáson belül 301 millió forint vissza nem térítendő támogatással segíti.

Tállai András, a térség fideszes országgyűlési képviselője, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára az eseményen egyebek mellett elmondta: a mezőkövesdi társaság sikerének titka, hogy megbecsüli dolgozóit, korábban is, és most is olyan mértékben fejleszti kapacitását, amely megfelel partnereinek. Bár önmaga is képes megállni a helyét, de a magyar kormány támogatásával tudja kapacitásait bővíteni, új technológiákat bevezetni és új munkahelyeket teremteni.

A most kezdődött fejlesztés elsődleges célja a megrendelői kör bővítése, az, hogy mérsékeljék a cég egy vevőtől való függőségét. Ezért azt tervezik, hogy a projektnek köszönhetően mezőgazdasági eszközök, traktor alkatrészek, és váltók gyártása kerül majd a profiljukba.

Kapcsolódó Cikkek

 • Fekete-Győr András: provokációból jeles

  Fekete-Győr András: provokációból jeles

  Fénylő üstökösként robbantak a hazai politikai életbe, de a választók előtt “sötét lovak” a Momentum Mozgalom – most már bejegyzett párt – ifjú vezetői. Sorozatunkban bemutatjuk a Momentum valódi arcait, akik fiatalságuk ellenére is őriznek már csontvázakat szekrényeikben.

 • Szijjártó: Terroristát menteget az Európai Parlament

  Szijjártó: Terroristát menteget az Európai Parlament

  Nemzetközi szervezeteknél tiltakozik a magyar kormány, mert elfogadhatatlannak és tűrhetetlennek tartja, hogy az Európai Parlament (EP) Magyarországot támadó határozatában egy terrorizmus miatt elítélt embert menteget – közölte tegnap Szijjártó Péter külügyminiszter.

 • Magyarország ellenzi az illegális migrációra vonatkozó jogi keretek fellazítását

  Magyarország ellenzi az illegális migrációra vonatkozó jogi keretek fellazítását

  Magyarország következetesesen ellenez minden olyan kísérletet, amely megpróbálja fellazítani a létező jogi kereteket, különösen az illegális migráció tekintetében, és ellene van minden olyan próbálkozásnak is, amely megpróbálja átértelmezni a létező szabályokat – mondta Kovács Zoltán kormányszóvivő az MTI-nek nyilatkozva a bécsi magyar nagykövetségen hétfőn tartott háttérbeszélgetést követően.