EUR: 312,89 Ft
CHF: 275,82 Ft
2019. március 20., szerda
Klaudia,

Külföld

Videofelvételen jelentkezett Kim Dzsong Nam állítólagos fia

A YouTube internetes portálon szerdán közzétett videóval jelentkezett egy férfi, aki azt állítja magáról, hogy Kim Dzsong Namnak, az észak-koreai vezető Malajziában meggyilkolt féltestvérének a fia.

A 40 másodperces felvételen a Kim Han Sol néven bemutatkozó férfi reményét fejezte ki, hogy a helyzet hamarosan javulni fog. A videón a férfi felmutatja útlevelét, amelyet azonban kitakartak a felvételen, és amikor arról beszél, hogy éppen melyik országban tartózkodik, elmegy a felvétel hangja.


“Megölték az apámat néhány napja. Jelenleg anyámmal és húgommal vagyok, és nagyon hálásak vagyunk …(ezen a ponton a felvétel érthetetlen) -nak” – mondta a férfi. Az ország nevét nem hallani a felvételen. Hozzáfűzte: “Reméljük, hogy minden hamarosan jobb lesz”.

A videót a YouTube-ra a Cheollima Civil Defence nevű csoport töltötte fel, amelyről úgy tudni, hogy észak-koreai állampolgároknak segít a szökésben a kommunista államból. Ugyanakkor alig tudni ennél valamivel többet erről a csoportról.


A dél-koreai országegyesítési minisztérium szerdai közleménye szerint nagyvalószínűséggel Kim Han Sol látható a felvételen. A Yonhap dél-koreai hírügynökség tudni véli, hogy a most 22 éves Kim Han Sol Phenjanban született, de élete nagy részét külföldön, főleg Franciaországban töltötte.

Ugyanakkor nincs bizonyíték arra, hogy a videón látható férfi azonos azzal, akinek mondja magát. A tinédzser, vagy korai 20-as éveit taposó férfi akcentussal beszélt angolul. Nem tudni azt sem, hogy a videót mikor vették fel.

Kim Dzsong Namot, a néhai diktátor, Kim Dzsong Il legidősebb fiát február 13-án gyilkolták meg a Kuala Lumpur-i repülőtéren. Két nő mérgező anyagot kent az arcára. A vizsgálatok során kiderült, hogy az ENSZ által vegyi fegyvernek minősített VX idegméreg okozta a halálát. Dél-Korea szerint Phenjan állhat a politikai indíttatású gyilkosság mögött. A malajziai hatóságok pedig számos ember ellen adtak ki körözést az ügyben, köztük észak-koreai állampolgárok ellen is.

Az Észak-Korea és Malajzia közti diplomáciai csörte egyebek közt azt eredményezte, hogy a két ország kölcsönösen kiutasította egymás nagykövetét.

Kína is haragosan reagált a gyilkosságra. Néhány elemző szerint azért, mert Peking Kim Dzsong Namban a kínai vezetéshez féltestvérénél barátságosabban viszonyuló, alternatív vezetőt látott benne, aki Észak-Korea élére kerülhet.

Kapcsolódó Cikkek