2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Nyíregyháza

Virágba borult a botanikus kert

A Nyíregyházi Egyetem Tuzson János Botanikus Kertjébe is megérkezett a tavasz. A fák rügybe borultak, és a szivárvány minden színében pompázó virágok várják a látogatókat.

 

A tó gazdag állatvilággal rendelkezik (Fotó: Kohut Árpád)

– A bejáratnál rögtön a kinyílt bangita és az aranyeső látható, a tavunk partján a tavaszi tőzikék virágoznak, a székely kapunál még megmaradtak a téltemetők, és feljöttek a kék csillagvirágok, valamint a krókuszok is – mondta Ónodi Henrik, a kert egyik gondozója, aki azt is elárulta, hogy a téli jázmin és a nárciszok is teljes pompájukban tekinthetők meg a parkban. A látogatók az említett virágokon kívül láthatják a mamutfenyő különleges virágzatát, az üvegházban pedig jázminok és liliomok várják őket, s hamarosan a császárfa is ünnepi díszbe öltözik.


Az ecetfa igazán különleges látványt nyújt (Fotó: Kohut Árpád)

Még látható a hóvirág (Fotó: Kohut Árpád)

Tavaszi színpompa fogadja a látogatókat (Fotó: Kohut Árpád)

Érdemes megcsodálni a nyíló virágokat (Fotó: Kohut Árpád)

 

A gazdag, földrészeken átívelő növényvilág mellett számos állatfaj megtalálható a parkban. – Van menyét, egerészölyv, karvaly, énekesmadarak, vakond, békák, mocsári teknős és vadkacsák, amelyek májusban szoktak költeni, illetve hamarosan előbújnak a vízisiklók – részletezte Ónodi Henrik, akitől azt is megtudtuk, hogy a kert népszerű indiai pávapárja Szarvasról érkezett Nyíregyházára és már utódjuk is van, akivel szintén találkozhatnak a látogatók.

(Fotó: Kohut Árpád)

A jó idő megérkeztével pedig van is vendég bőven, közel négyszer annyian látogatják a nyíregyházi botanikus kertet. Óvodás- és iskoláscsoportok is érkeznek a parkba, de egyre gyakoribbak a kikapcsolódni vágyók, akik egy nagy séta alkalmával teljesen feltöltődnek a friss levegőn a madárcsicsergős, vadregényes környezetben.


(Fotó: Kohut Árpád)

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.