2018. december 19., szerda
Viola

Egyéb Érd

Virtuális tagok látogatása

Egyre gyakrabban fordul elő, hogy érdi irodalmi, művészeti és egyéb, kultúrához kötődő klubok, szervezetek hatókörükbe vonzanak városon kívüli alkotókat is. Az irodalombarátok legutóbbi rendezvénye erre volt jó példa: két, egymás között virtuálisnak nevezett, azaz nem érdi klubtagot láttak vendégül.

Ilyen virtuális tag Balázs Zsolt – művésznevén Dylan D. Tides – és Pálfi Nándor. Mindketten 2015 óta tartoznak az érdiekhez, az országos meghirdetésű Remény című vers- és prózaíró-pályázaton értek el szép eredményt.


Dylan Sopronból érkezett. Sokoldalú tevékenységi körét a Poly­–Art Alapítvány elnöke, Somfai István mutatta be. Mint elhangzott, a fiatalember évek óta publikál különféle folyóiratokban, olykor természetfilmek narrátorhangja, különböző irodalmi pályázatok rangos díjainak nyertese. Elmondta, hogyan szeretett bele Csuka Zoltán, azaz az érdi városi könyvtár névadójának munkásságába. Rengeteget olvasott róla, harmadik lett a tavaly kiírt érdi, Jószomszédság című pályázaton. Mostani látogatását természetesen arra is kihasználta, hogy meglátogassa a költő-műfordító nevét viselő könyvtárt.

A mindössze huszonkét éves Pálfi Nándor nem volt ismeretlen a jelenlévők előtt, már többször járt Érden. Mint elmondta: mindig megtiszteltetés, ha meghívást kap. Ő volt a szerzője annak a Múltidéző levél című nagy sikerű írásnak, amely fődíjas lett a Gyöngy és göröngy elnevezésű tavalyi pályázaton.


Somfai István két vendéggel folytatott színpadi beszélgetését követően, azok verseit a szervezők különféle módszerekkel hozták közelebb a hallgatósághoz.

Szigeti Eszter és Varga Zoltán például – ahogy mostanában szokták – megzenésítették a két alkotó egy-egy versét és rendkívül hatásosan elő is adták.

Daróci Lajosné klubvezető a rendezvény végén bejelentette: a Cédrus Művészeti Alapítvány országos haiku-pályázatot hirdetett a jellegzetes japán versforma művelői számára, amelyre több mint háromszáz(!) szerző jelentkezett. Közlésre száznak a munkáit válogatták ki, közülük hatan az érdi IRKA-kör tagjai. Hárman „valóságosak”: Barabás Irén, Habos László és Kreischer Kornélia, hárman pedig „virtuálisak”: Barna Júlia Hajdúdorogról, Szigetvári Zsófia Petra Budapestről – aki egyébként csak az általános iskola nyolcadik osztályába jár – és Zentai Eta ugyancsak Budapestről.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén többet költenek a magyarok ajándékokra

  Az idén a magyarok többet szánnak karácsonyi ajándékra, mint tavaly és kevesebbeknek kell előre takarékoskodniuk az ünnepi kiadásokra – közölte a Budapest Bank kedden a megbízásából készített GfK reprezentatív kutatás megállapításait.

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.