2018. december 10., hétfő
Judit

Belföld

A Debreceni Egyetem az egyik legnépszerűbb, itt tanul a legtöbb külföldi diák is

A debreceni egyetem hírneve töretlen, az ország második legnépszerűbb felsőoktatási intézménye. Idén is több, mint 100 ezren szeretnének ott tanulni. A hazai felsőoktatási intézmények közül itt tanul a legtöbb, csaknem 4500 külföldi diák, de a magyar és angol nyelvű diplomájukat minden Európai Unión kívüli országban, így az Amerikai Egyesült Államokban is akkreditáltatni kell.

A Debreceni Egyetem egyetem oktatási rektorhelyettes az egyetem internetes oldalának adott interjút, amelyben elmondta, hogy nagyon örülnek a jó helyezésnek. Bartha Elek hozzátette, azt szeretnék, hogy a felsőoktatásban is egyenlő feltételekkel induljanak az egyetemek, és a szabályokat mindenki tartsa be. Ezzel utalt az utóbbi napokban kirobbant botrányra a külföldi egyetemek körül.


Palkovics László oktatási államtitkár csütörtökön ismertette, hogy melyek az ország legnépszerűbb egyetemei, a Debreceni Egyetem az ország második legnépszerűbb felsőoktatási intézménye. A debreceni egyetem oktatási rektorhelyettese azt mondta, hogy a jó eredményekért az egyetemek megküzdenek. Az intézménybe idén is nagyon sokan jelentkeztek, csaknem 106 ezren, ez a szám a rektorhelyettes szerint megfelel a korábbi évek adatainak.

Bartha Elek szerint fontos, hogy ebben a kiélezett versenyben egyenlő feltételekkel induljanak a versenyzők, az egyetemek, a felsőoktatási intézmények. Még ha a feltételek nem teljesen is egyenlők, de a szabályoknak mindenkire vonatkozni kell. Ezzel az oktatási rektorhelyettes arra utalt, hogy az utóbbi napokban nagy vihart kavart, hogy az Oktatási Hivatal vizsgálata megállapította, több külföldi egyetem is szabálytalanul működik Magyarországon. Ez pedig nem tesz jót a versenyben.


Kifejtette, hogy van egy olyan intézmény, amit úgy hívunk, hogy Debreceni Egyetem, ennek az angol megfelelője a University of Debrecen, mindenki tudja, hogy bármelyiket is használják, ugyanarra az intézményre gondolnak. A rektorhelyettest is meglepte, az elmúlt napok sajtójából derült ki számára, hogy a Közép-Európai Egyetem, amely egy bejegyzett szabályosan működő hazai egyetem, nem azonos a Central European University-vel.

A rektorhelyettes elmondta, hogy az egyetemek közötti kiélezett versenyben a debreceni egyetem a külföldi hallgatók számában is a legjobbak között van, itt található az országban a legtöbb angol nyelvű képzés, 52 szakra jelentkezhetnek a hallgatók.

Kapcsolódó Cikkek

 • A család a nemzet fennmaradásának záloga

  A család a nemzet fennmaradásának záloga

  A család az az alapegység, amely nemzetünk fennmaradásának záloga – jelentette ki az ifjúságpolitikáért és esélyteremtésért felelős helyettes államtitkár hétfőn Szegeden.

 • Újabb kilencmilliárd forint a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programra

  Újabb kilencmilliárd forint a Kárpát-medencei óvodafejlesztési programra

  A magyar kormány 9,048 milliárd forintot fordít a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program harmadik ütemére – közölte a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztos hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón.

 • Vona Gábor megvédte a zsidózó jobbikost

  Vona Gábor megvédte a zsidózó jobbikost

  Újabb volt képviselőtársa sietett a zsidózó jobbikos segítségére, a Jobbik volt elnöke szerint Szávay István azzal, hogy lemondott parlamenti mandátumáról, minden elvárásnak eleget tett.