2019. február 15., péntek
Georgina, Kolos

Egyéb Ózd

A (gettó)történelem ismétli önmagát

Ismét elátkozott hellyé vált a város Árpád vezér útja, legalábbis annak egy szakasza – tette szóvá a legutóbbi képviselő-testületi ülésen Tóth Pál fideszes képviselő. Úgy tűnt, a polgármester tőle hallott először a problémáról.

A képviselőt egy ott élő polgár kereste meg és kért tőle segítséget, mert néhány család pokollá teszi az életüket. Kulturálatlan életmódjukkal zavarják és félelemben tartják környezetüket, miközben többen is adósak a közüzemi díjakkal, valamint a lakbérrel. Tóth Pál feltette a kérdést, miért nem intézkedik a jobbikos többségű önkormányzat.


Abban a térségben évekkel ezelőtt is voltak problémák az ott élő, esetenként önkényesen beköltözött családokkal. Az akkor regnáló önkormányzat 2009–2010-ben 21 millió forintot áldozott az Árpád vezér út 11. számú épület A és B lépcsőházának a felújítására, miután kilakoltatták onnan a beilleszkedésre képtelen családokat. Meg kellett küzdeniük ehhez a jogvédő és kisebbségvédő szervezetekkel, amelyek ellenezték a dolgot, miközben nem fizették ki a városnak védenceik adósságát. Az akkori politikusok karakán módon felvállalták az intézkedést, a felújított lakásokért pedig versengtek a bérlők. Az ingatlanokat szerette volna értékesíteni az önkormányzat és a befolyt pénzből folytatták volna a rehabilitációt, ám a B lépcsőház 12 lakásából csak hatra akadt vevőjelölt. Ezután licitáltatták az igénylőket, és volt, aki 90 havi lakbért tett fel az igényelt lakásra.

Fotó: Lokál
Képalá: A ház, ahol törvényen kívüli lakók is élnek

Már akkor látszott, hogy abban a térségben a következő elgettósodott épület a szemben lévő, Árpád vezér út 12. számú lesz. Annak akkori állapota – a levert vakolat, a kitört ablakok és minden olyan vonás, ami a hasonló lakóközösségekben előfordul – előrevetítette ezt. Azóta tovább romlott a helyzet, amire Tóth Pál felhívta a városvezetők figyelmét, annál is inkább, mivel Janiczak Dávid a 2014-es választási kampányban azt hangoztatta, hogy a romboló családoktól meg kell szabadulni. Ígért ő mást is, de azokra is kár szót vesztegetni, pedig akkoriban sokan elhitték.


Fotó: Lokál
képalá: Pillanatkép Ózd egyik dzsumbujáról

Ma már nincsenek romboló családok, legalábbis a cukisodó Jobbik szóhasználatában, pedig a gettósodás nem állt meg a városban. Nem véletlen, hogy abban a térségben, vagyis az Árpád vezér úton a háromszintes téglaépületek lakásai szinte teljességgel eladhatatlanok. Képviselő úrral együtt várjuk, történik-e valamilyen intézkedés a tisztességes polgárok érdekében a kezelhetetlen családokkal szemben, vagy már elfelejtődött volna a jobbik radikalizmusa?

Fotó: Lokál
Képalá: A választás előtt Janczak Dávid hadat üzent a rombolóknak, de az régen volt

Kapcsolódó Cikkek