2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Egyéb Ózd

A (gettó)történelem ismétli önmagát

Ismét elátkozott hellyé vált a város Árpád vezér útja, legalábbis annak egy szakasza – tette szóvá a legutóbbi képviselő-testületi ülésen Tóth Pál fideszes képviselő. Úgy tűnt, a polgármester tőle hallott először a problémáról.

A képviselőt egy ott élő polgár kereste meg és kért tőle segítséget, mert néhány család pokollá teszi az életüket. Kulturálatlan életmódjukkal zavarják és félelemben tartják környezetüket, miközben többen is adósak a közüzemi díjakkal, valamint a lakbérrel. Tóth Pál feltette a kérdést, miért nem intézkedik a jobbikos többségű önkormányzat.


Abban a térségben évekkel ezelőtt is voltak problémák az ott élő, esetenként önkényesen beköltözött családokkal. Az akkor regnáló önkormányzat 2009–2010-ben 21 millió forintot áldozott az Árpád vezér út 11. számú épület A és B lépcsőházának a felújítására, miután kilakoltatták onnan a beilleszkedésre képtelen családokat. Meg kellett küzdeniük ehhez a jogvédő és kisebbségvédő szervezetekkel, amelyek ellenezték a dolgot, miközben nem fizették ki a városnak védenceik adósságát. Az akkori politikusok karakán módon felvállalták az intézkedést, a felújított lakásokért pedig versengtek a bérlők. Az ingatlanokat szerette volna értékesíteni az önkormányzat és a befolyt pénzből folytatták volna a rehabilitációt, ám a B lépcsőház 12 lakásából csak hatra akadt vevőjelölt. Ezután licitáltatták az igénylőket, és volt, aki 90 havi lakbért tett fel az igényelt lakásra.

Fotó: Lokál
Képalá: A ház, ahol törvényen kívüli lakók is élnek

Már akkor látszott, hogy abban a térségben a következő elgettósodott épület a szemben lévő, Árpád vezér út 12. számú lesz. Annak akkori állapota – a levert vakolat, a kitört ablakok és minden olyan vonás, ami a hasonló lakóközösségekben előfordul – előrevetítette ezt. Azóta tovább romlott a helyzet, amire Tóth Pál felhívta a városvezetők figyelmét, annál is inkább, mivel Janiczak Dávid a 2014-es választási kampányban azt hangoztatta, hogy a romboló családoktól meg kell szabadulni. Ígért ő mást is, de azokra is kár szót vesztegetni, pedig akkoriban sokan elhitték.


Fotó: Lokál
képalá: Pillanatkép Ózd egyik dzsumbujáról

Ma már nincsenek romboló családok, legalábbis a cukisodó Jobbik szóhasználatában, pedig a gettósodás nem állt meg a városban. Nem véletlen, hogy abban a térségben, vagyis az Árpád vezér úton a háromszintes téglaépületek lakásai szinte teljességgel eladhatatlanok. Képviselő úrral együtt várjuk, történik-e valamilyen intézkedés a tisztességes polgárok érdekében a kezelhetetlen családokkal szemben, vagy már elfelejtődött volna a jobbik radikalizmusa?

Fotó: Lokál
Képalá: A választás előtt Janczak Dávid hadat üzent a rombolóknak, de az régen volt

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.