2018. december 10., hétfő
Judit

Egyéb Sopron

A házasság az első

Sopronban az idén több mint száztíz házas- és jegyespár kapcsolódott be a Szerelmi Kalandtúrákba, ami jól tükrözi, hogy sokan fontosnak tartják a házasság szentségét. Wangler Ottóval és Katival, a Magyarországi Schönstatt Családmozgalom regionális koordinátoraival beszélgettünk.


– Sopronban nagy érdeklődés mellett zajlottak le a Házasság Hete programjai.
– Nagy öröm van a szívünkben az első soproni Házasság Hete rendezvénysorozat lezárulása után. Bíztunk abban, hogy mindenki szívében ott él a vágy, hogy boldog házasságban éljen, hogy a házastársával való kapcsolata erősödjön. Titkos vágyunk teljesült azzal, hogy több mint száztíz házaspár, jegyespár kapcsolódott be a Szerelmi Kalandtúránkba!


A Schönstatt Családmozgalom különböző rendezvényeket is szervez
Fotó: Vissi András

– Létezik egy mozgalom a városban is, amely kiemelt feladatának tekinti, hogy segítsen a házastársaknak.
– A Magyarországi Schönstatt Családmozgalom a nemzetközi apostoli Schönstatt mozgalom része. Ez egy megújulási mozgalom a katolikus egyházon belül. Célja, hogy saját önnevelésünkön dolgozva, az új korszak számára egy új keresztény embertípust és közösséget formáljunk ki. Ma már a közösségnek sok ága működik, többek között a családmozgalom ága. Magyarországon ez indult el elsőként harminchárom éve. Legfőbb célja, hogy a házaspárok egységét erősítse, hogy segítse őket az életszentség útján, ami számukra a házasságban adatik meg. Rendszeres egyhetes nyári családnapokon veszünk részt, ahol a házaspárok, családok számára fontos témakörökben hallgatunk előadásokat. Ugyanilyen fontos, hogy a párok minél több időt töltsenek kettesben, mert ebből tudnak építkezni a kapcsolatukban.

A családi boldogság titka a jó házasság
Fotó: Kuslits Levente

– Miért fontos a házasság szentsége?
– Számunkra abban rejlik a szentségi házasság ereje, titka, nagyszerűsége, hogy a házasságkötéskor egymás felé kimondott ígéretünk életünk egyetlen olyan pillanata, amikor azt fejezzük ki, hogy úgy szeretnénk szeretni, ahogy a Jóisten szeret minket: örökre, feltételek nélkül és szabad akaratból. Nincs még egy ilyen pillanat az életünkben. Szüleink, gyermekeink felé egy másik szál, a vérségi szál köt szintén örök szeretettel. De hogy valakinek a több milliárd emberből én szabad akaratomból azt mondjam, hogy örökre szeretni akarlak, mindegy mit fogsz tenni, milyenné fogsz változni, csak ez az egy pillanat van. Persze, emberek vagyunk és vétkezünk. Schönstatt segít nekünk, hogy egymás mellett élve, hagyva, hogy a Jóisten a társunk által neveljen, jobbítson, olyanná formáljuk személyiségünket és kapcsolatunkat, amilyenné azt a Jóisten megálmodta. Természetesen ez munka, sokszor nehéz. De ez a befektetett munka a boldog házasság titka.


A Szerelmi Kalandtúra népszerű volt
Fotó: Kuslits Levente

– A mozgalom milyen eseményeket szervez?
– Országos rendezvényeink közül kiemelnék egy szép nyári programot, a Házaspárok útjának ünnepét július 1-jén Óbudaváron, közösségünk központjában. A Házaspárok útja egy magyar schönstatti kezdeményezés, azóta már számos országban és Magyarországon is sok helyen létesítettek ilyent. Ez egy 15 állomásból álló sétaút a természetben, ahol a házasság különböző szakaszait, állomásait jelenítettük meg. Ezt az utat végigjárva a párok mély lelki élménnyel gazdagodnak, erőt merítenek és folytatják a hétköznapokat. Tízéves jubileumot ünnepelünk, a rendezvény meghívott előadója Pál Feri atya lesz.

A Magyarországi Schönstatt Családmozgalom programjairól és a közösségről bővebben itt olvashat: www.schoenstatt.hu

Kapcsolódó Cikkek