2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Egyéb Székesfehérvár

A holokauszt áldozataira emlékeztek

Az áldozatok emléknapján először a holokauszt áldozatainak emlékművénél, a fehérvári izraelita temető előtt, délután a város egykori zsinagógája helyén álló emlékműnél tartott megemlékezést a települési önkormányzat és a helyi zsidó hitközség. A hirtelen jött áprilisi vihar miatt a tervezett beszédek elmaradtak, csak az izraelita gyászima hangzott el.

A kormány 2000-ben határozott arról, hogy április 16-a a holokauszt magyarországi áldozatainak emléknapja, ugyanis 1944-ben ezen a napon kezdték meg az első gettók és gyűjtőtáborok felállítását a korabeli Magyarország kárpátaljai területén.


Koszorúzás a zsinagóga-emlékműnél Fotó: K. Mátyás Bertalan

Székesfehérváron tiszteletadást szerveztek a Rákóczi út és a Várkörút kereszteződésében található zsinagóga-emlékműnél. Ezen a helyen állt 1864 és 1944 között az a zsinagóga, melyet a háborút követően romboltak le és amelynek helyén 2004-ben állítottak emlékművet. Az 1941-ben 2075 tagú székesfehérvári hitközségből az 1946. évi összeírás szerint mindössze 289-en maradtak. A kiűzetésre és halálra ítélt embereket a gettógyűjtőházakba zárták és 1944. június 6-án a város peremére, a vasút melletti Szabó-téglagyárba hurcolták. A téglagyárban 1944. június 10-e és 13-a között semmilyen élelmezés nem volt, itt már többen öngyilkosságot követtek el. 2743 zsidó ember végső elszállítására június 14-én került sor. Az útra fejenként 2 kilogramm kenyeret és 0,25 kiló margarint osztottak. A hitközségi feljegyzések 2866 személy kiszállítását rögzítették. Közülük 1850 (Ferenczy László csendőr alezredes előzetesen 1950 fővel számolt) székesfehérvári lakos volt. A pusztaszabolcsi vonal után a deportálási útvonalon Gödöllő, Hatvan, Miskolc, majd Hidasnémeti és Kassa következett – emlékezett Neubart István, a Székesfehérvári Zsidó Hitközség elnöke.

Sok fehérvári vett részt a fővárosi Élet Menetén Fotó: K. Mátyás Bertalan

Az üldöztetések következtében a zsidó túlélők száma Fehérvár lakosságának töredékét, mindössze 0,6 százalékát tette ki: 131-en tértek vissza a koncentrációs táborokból, 119-en pedig a munkaszolgálatból. 1949-ben a holokauszt áldozatainak tiszteletére emlékcsarnokot emeltek a zsidó temető mellett.


Kapcsolódó Cikkek

 • A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  A mesterséges intelligencia olyan lesz mint az internet

  Muszáj foglalkoznunk a mesterséges intelligencia kérdésével, ugyanis viszonyt kell képeznünk vele, hogy megismerhessük, hogy milyen hatással is lesz az életünkre – mondta Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, a LEXI AI Generation nemzetközi mesterséges intelligencia chatbot verseny díjátadóján csütörtökön.

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.