2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Egyéb XVIII.kerület

A honvédelmet is segíti a légiirányítás

Együttműködési megállapodást írt alá a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat és a Honvédelmi Minisztérium a múlt héten az Igló utcai légiirányító központban, aminek értelmében további területeken dolgozik együtt a két szervezet.

A távirati iroda beszámolója szerint a 2016-ban kötött megállapodás mostani kibővítésének célja, hogy a légi közlekedéssel kapcsolatos adatcserét hajtsanak végre, ezáltal a HungaroControl irányító rendszerében lévő repülési adatokat a katonai forgalmi irányítás is lássa, és a HungaroControl is kapjon adatokat a katonai irányítástól. A tervek szerint a távoli toronyirányításban is partneri viszonyt tudnak kialakítani.

A HungaroControl épületéből a teljes légtér irányítható
( Fotó: Sáfár Tibor)

A projekt lényege, hogy kényszerhelyzetekben az irányítók nem a ferihegyi repülőtéren lévő toronyból, hanem a HungaroControl egyik terméből irányítják a légi forgalmat, kameraképek segítségével.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.