EUR: 323,42 Ft
CHF: 287,97 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Külföld

A korábbinál kétszer több ember kapott menedéket az EU tagállamaiban

Az Európai Unió tagállamai kétszer annyi embernek adtak menedéket 2016-ban, mint 2015-ben: a menekültstátust kapott menedékkérők többsége Szíriából és Irakból érkezett – derült ki az Eurostat szerdán ismertetett statisztikájából.

Tavaly valamivel több mint 700 ezer menedékkérő kapott menekültstátust, tavalyelőtt még csak 330 ezer. Csak Németország 445 ezer menekültet fogadott be 2016-ban, háromszor többet, mint egy évvel előtte. A németeket Svédország, Olaszország és Franciaország követte.


Az Európai Unió határvédelmi ügynöksége (Frontex) 2015 és 2016 között az újonnan érkező migránsok számának meredek zuhanásáról számolt be. A menekültstátust nyert emberek számának növekedése így a menedékjogi eljárások hosszadalmas folyamatára világíthat rá.

Az unióban 2016-ban menekültstátust kapott menedékkérők több mint fele Szíriából érkezett, egytizedük pedig Irakból és Afganisztánból – tette hozzá az Eurostat.

A szíriaiak menedékkérelmét az esetek 98 százalékában pozitívan bírálták el. A jóváhagyott kérelmek arányát tekintve őket az eritreaiak és a hontalanok követték. A Balkánról és a Dél-Ázsiából érkező migránsok ütköztek a leggyakrabban a hatóságok elutasításába – mutatott rá az Eurostat.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek