2018. december 17., hétfő
Lázár, Olimpia

Belföld

A középiskolába jelentkezők közel 97 százaléka felvételt nyert

Az idei középfokú felvételik során a jelentkezők 96,9 százaléka (79 363 diák) felvételt nyert valamelyik középfokú oktatási intézménybe – közölte az Oktatási Hivatal az MTI-vel. A diákokat a felvételi döntésről szerdáig értesítik az intézmények.

A felvételi eljárásban 81 883 nyolcadik évfolyamos, 7516 hatodik évfolyamos és 6089 negyedik évfolyamos tanuló vett részt.


A felvettek 74,5 százaléka (60 974 diák) az általuk megjelölt legelső helyre, 91,4 százalékuk pedig (74 824 diák) az első három helyen megjelölt terület egyikébe jutott be.

Az általános felvételi eljárás keretében fel nem vett nyolcadik évfolyamos tanulók száma 2520, a jelentkezést benyújtó tanulók 3,1 százaléka – olvasható az MTI-hez eljuttatott közleményben.


A tájékoztatás szerint a felvettek 36,4 százaléka (28 912 diák) gimnáziumi, 38 százaléka (30 174 diák) szakgimnáziumi, 23,7 százaléka (18 818 diák) szakközépiskolai, 1,5 százaléka (1226 diák) szakiskolai, 0,3 százaléka (233 diák) készségfejlesztő iskolai tanulmányi területre nyert felvételt.

(A 2016/2017-es tanévben a diákok 35 százaléka gimnáziumi, 38,7 százaléka szakgimnáziumi, 24,6 százaléka szakközépiskola, 1,7 százaléka szakiskola vagy készségfejlesztő speciális szakiskolai osztályban kezdte meg tanulmányait.)

A közlésben kitértek arra is, hogy az eljárásban a 6 évfolyamos gimnáziumi tanulmányi területre felvettek száma 4 433, ebből 84,3 százalék az általa megjelölt első helyre került be.

A 8 évfolyamos gimnáziumi tanulmányi területre 3182 diák került be, ebből 2821 tanulót az általa megjelölt első helyre vettek fel.

Mint írták, az általános felvételi eljárás célja, hogy a tanulók – ha megfelelnek az adott iskola felvételi követelményeinek és a felvehető létszámkereten belül vannak – a leginkább óhajtott helyre kerülhessenek be. Az eljárást támogató informatikai rendszer garantálja, hogy a felvételi döntés minden tanuló esetében ezen rangsorolási elv szerint történjen.

Azok számára, akik most nem jutottak be középfokú iskolába, május 8. után kezdődik a rendkívüli felvételi eljárás időszaka. Ekkor a továbbtanulás intézése már egyénileg, közvetlenül a középfokú iskolákban való jelentkezéssel, egyeztetéssel történik.

Jelezték: a rendkívüli felvételi eljárás már nem része a középfokú intézmények felvételi információs rendszerének (KIFIR), de az Oktatási Hivatal segítséget nyújt az intézménykeresésben azzal, hogy azoknak a középfokú iskoláknak az adatait, ahol a felvettek alacsony száma miatt rendkívüli felvételi eljárást kell kiírni, közzé fogja tenni a honlapján (www.oktatas.hu).

Kapcsolódó Cikkek

 • Ellenzéki képviselők élhettek vissza pozíciójukkal

  Ellenzéki képviselők élhettek vissza pozíciójukkal

  Az Alapjogokért Központ igazgatójának hétfői kommentárja szerint az Országgyűlés épületében “botrányt okozó” ellenzéki képviselők az “MTVA-székházban tanúsított vélhetően jogellenes magatartásukkal” visszaélhettek pozíciójukkal.

 • Az Irka gyermeklap megtartó erő a kárpátaljai magyarságnak

  Az Irka gyermeklap megtartó erő a kárpátaljai magyarságnak

  A 25 éve megjelenő Irka című gyermeklapon magyarok nemzedékei nőttek fel Kárpátalján, ezért az fontos megtartó erőt jelent a közösség számára – jelentette ki Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár hétfőn Beregszászon a gyermekkiadvány negyedszázados évfordulós ünnepségén.

 • Spanyolország fontos szövetségese Magyarországnak

  Spanyolország fontos szövetségese Magyarországnak

  Spanyolország fontos partnere Magyarországnak, hiszen mindkét állam tagja ugyanannak a politikai, illetve védelmi szövetségnek: az Európai Uniónak (EU), valamint az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének (NATO) – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Budapesten, sajtótájékoztatón, miután hivatalában fogadta Josep Borrellt, Spanyolország külügy-, európai uniós és együttműködési miniszterét.