EUR: 322,44 Ft
CHF: 282,43 Ft
2018. október 23., kedd
Gyöngyi

Egyéb Hódmezővásárhely

A közmunkának átmeneti formának kell lennie!

Az a célja a közfoglalkoztatásnak, hogy segítsük a munkanélkülieket ebben a nehéz időszakban és visszavezessük őket az elsődleges munkaerőpiacra – mondta Hegedűs Zoltán alpolgármester a közfoglalkoztatásról szóló fórumon, amelyet a Városháza dísztermében tartottak.

Hódmezővásárhelyen két nagy egységben valósul meg a közmunkaprogram: vannak országos hatáskörbe tartozó programok (jelenleg 137 fő dolgozik Hódmezővásárhelyen ennek kötelékében), illetve vannak az önkormányzat által felügyelt programok (ide tartozik a Start munka mintaprogram, valamint a hosszabb időtartamú, ún. hagyományos közfoglalkoztatás – előbbiben 192 férőhely van márciustól, míg utóbbiban 153 főt foglalkoztathat az önkormányzat).


A közmunka célja, hogy az embereket visszaintegrálják a munka világába.

Egy-egy program elindítása előtt felmérik az igényeket, és ez alapján határozzák meg a résztvevők számát. Tendencia a csökkenés, ami azzal magyarázható, hogy kevesebb a regisztrált álláskereső. Így is 29 betöltetlen hely van a közmunkaprogramban.

– A mi célunk, hogy mindenkinek munkahelye legyen, annak örülünk, ha minél kevesebb közfoglalkoztatott van. Az a legjobb, ha ezek az emberek el tudnak helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon, hiszen ott nem ezek a bérezések vannak. A közfoglalkoztatás egy átmeneti forma. Azért lett kitalálva, hogy a 2008-as válságot követően, amikor nagyon sok munkahely megszűnt, legyen egy olyan foglalkoztatás, ami értékteremtő. Az volt a cél, hogy átsegítsük a munkanélkülieket ezen az időszakon és visszavezessük őket az elsődleges munkaerőpiacra. Most már eljutottunk odáig, hogy bizonyos területeken munkaerőhiányról beszélhetünk – fejtette ki Hegedűs Zoltán alpolgármester

Hegedűs Zoltán

Kapcsolódó Cikkek