EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Külföld

A kutyák okosabbak mint gondoltuk!

A kutyák képesek felmérni az emberek perspektíváját és azt saját előnyükre fordítani – állapították meg a Bécsi Állatorvosi Egyetem kutatói.

A négylábúak egy kísérlet során többször is sikerrel felismerték, melyik ember látja az ételt, és ezután kizárólag az ő instrukcióit követték. A szakértők eredményeiket az Animal Cognition című szaklapban mutatták be.


“A perspektíva átvételének képessége a társas intelligencia egy fontos eleme, segíti a kutyákat abban, hogy helyt álljanak az ember által uralt környezetben. Eddig csak nagyon kevés állatról bizonyosodott be ez a képesség. Csak az emberszabású majmoknál és a ragadozó madaraknál tapasztaltak arra utaló jeleket, hogy felismerik mások tudását” – fogalmazott közleményében az egyetem.

A bécsi biológusok szerint a kutyákkal végzett eddigi kutatások ellentmondásosak voltak, ezért tesztelték a kutyák képességeit.


A vizsgálat során egy eltakart ember sok tál között egybe ételt töltött. Egy-egy ember, a kutyák számára potenciális információforrás az ételt osztótól balra, illetve jobbra helyezkedett el és a padlót figyelte. Szemmel láthatóan csak egyikük láthatta, hol van az élelem.

“A kutyák megfigyelik az ember pozícióját és onnan végigkövetik pillantásának irányát, ebből kitalálják, mit lát az illető és következésképpen tudják, kinek hihetnek és kinek nem” – mondta Ludwig Huber, a tanulmány vezetője. Kiemelték: a megfigyelt kutyák a kísérleti helyzetek 70 százalékában pontosan tudták, kihez kell fordulniuk, hogy táplálékhoz jussanak.

A bécsi eredmények alátámasztották a Hannoveri Állatorvosi Egyetem korábban végzett, hasonló vizsgálatából leszűrt következtetéseket. A német szakértők hasonló kísérleteket végeztek és szintén hetven százalékos sikerességi arányt könyvelhettek el.

Hansjoachim Hackbarth hannoveri kutató szerint a kutyák motivációja egyértelmű: céljuk a jutalom, a falkabeli elismertség és feljebb jutás.

A tudósok szerint a kutyatartók tréningezéssel fogékonyabbá tehetik állataikat, de nem minden kutya képes ugyanolyan mértékben gyakorolni ezt a képességet. “Vannak intelligens és buta kutyák. De a kevésbé tehetségesek más taktikákkal próbálkoznak, például a hiperaktivitással” – mondta Hackbarth.

A kutyatartók azonban az eredmények ismeretében sem remélhetik, hogy házi kedvencük a jövőben az arcukról olvassa le kívánságaikat. Sokkal inkább a táplálékszerzésben elérhető egyéni előnyökről van szó. A háziasítás és a saját tapasztalatok hatására alakulhatott ki a kutyákban a képesség, de egyelőre nem tudni, hogy pontosan milyen mechanizmusok állnak a háttérben – emelték ki a kutatók.

Kapcsolódó Cikkek