2018. december 15., szombat
Valér

Külföld

A lelőtt rendőrre emlékeznek Párizsban

Tovább tart a készültség Párizsban, miután múlthéten a 39 éves Karim C. Kalasnyikov gépkarabélyból nyitott tüzet a rendőrökre. A terrortámadásban egy rendőr meghalt, ketten pedig súlyosan megsérültek.

– A városban minden egyes nevezetességnél tíz percenként 4-6 fős rendőrgárda vonul fel csőre töltött gépfegyverrel a kezükben. az Eiffel-torony minden lábánál 5-5 fő rendőrök állomásoznak fegyverrel. Ugyanígy a Louvrenál, a sétáló utcákon a Champs Elyseés sugárúton is – mondta a Lokálnak egy olvasónk, aki a hétvégén járt Párizsban.


Karim C. csütörtökön 21 óra után nem sokkal nyitott tüzet egy rendőrbuszra a Diadalív közelében, a Champs-Élysées sugárúton. A merénylőt agyonlőtték. Francois Molins francia ügyész terrorcselekménynek minősítette a támadást. Molins szerint a férfi zsebéből hullhatott ki az Iszlám Állam terrorszervezetet dicsőítő, kézzel írott üzenetet tartalmazó papírlap, amelyet a helyszínen találtak.

Az elkövető egyébként visszaeső bűnöző volt, 2005-ben tizenöt évi börtönre ítélték, amiért megpróbált megölni egy közrendvédelmi rendőrtanulót és annak fivérét. 2013-ban helyezték szabadlábra, majd 2014-ben rablás miatt ismét elítélték, és 2015-ben szabadult feltételesen.


Párizsban továbbra is komoly biztonsági előírások van érvényben, olvasónk elmondta, hogy az egyenruhások mellett civil rendőrök is szolgálatot teljesítenek.

– Minden múzeumban, templomban, néhány metróvonalon, még a boltokban is átnézik a táskát, átvilágítanak detektorral. Nagy valószínűséggel civil ruhás rendőrök is lehetnek, főleg a tömegközlekedési eszközökön, és a metrófeljárók környékén. Izmos férfiak kutyákkal is járkálnak, általában német juhászkutyákkal. Rajtuk szájkosár van. Szerintem civilnek öltözött rendőrök lehetnek, mert a kigyúrt marcona férfiakon kívül más nem igazán használ szájkosarat – magyarázta olvasónk.

Az elhunyt rendőrre emlékezve a Diadalív környékén több helyen is mécseseket és virágcsokrokat helyeztek a földre a francia főváros lakói.

Kapcsolódó Cikkek