2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Egyéb Nyíregyháza

A mikrofon bűvöletében

„Ez a fegyver az életed!” – hangzik el Tarczy Gyula egyik kedvenc filmjében, a Star Warsban, a fénykardra utalva. Megyénk legismertebb moderátora számára ez az eszköz a mikrofon.

A Nyíregyházi Televízió és a Napló főszerkesztője, a Biocom kommunikációs vezetője középiskolás korában egy olyan hangversenyen debütált konferansziéként, amelyiknek az egyik résztvevője egy miniszter volt. A 17 éves fiúnak abban az időben még nem volt öltönye, ezért erre a különleges alkalomra kölcsönkérte az édesapja fehér szmokingját. Kicsit „túlöltözött”, ezért a miniszter kezet fogott vele, mert azt hitte, ő a karmester…


– Encsen jártam gimnáziumba, de Miskolcon részt vettem egy színjátszó kör munkájában. Szavalóversenyeken is indultam, s megnyertem 1992-ben a legszebben beszélő diáknak járó Kazinczy-érmet. A miskolci rádióban készítettek velem egy interjút, ennek hatására az érettségi utáni naptól hivatalos bemondó lettem ott. Mindennek immár 25 éve! Az itt szerzett tapasztalatokon túl sokat köszönhettem a későbbiekben Ágoston Istvánnak, a nyíregyházi rádió szerkesztőjének és csapatának, majd Pongó Bélának, befogadtak, segítettek, amikor főiskolai tanulmányaim miatt ide kerültem s közben dolgoztam is. Az évek során vezettem műsort több ezer ember előtt, például a Papp László Sportarénában vagy a Böllérversenyen, Napkoron, amit 2005 óta moderálok. Szép emlék, hogy műsorvezetőtársa lehettem például Borbás Marcsinak, Bíró Icának, Geszler Dorottyának és Oszter Alexandrának is. Felkonferáltam a politikai és művészeti élet „krémjét”… Jólesik, hogy nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam, hogy ilyen felkészülten, meleg hangon kevés bemondó vezette fel őket – emlékezett vissza a műsorvezető.


Mint megtudtuk, nagyon körültekintőnek kell lennie egy moderátornak. Vele is előfordult olykor, hogy felcserélte a sorrendet, kihagyott egy elemet a műsorból, egy kínai férfit nőnek konferált fel… Ilyenkor legjobb az őszinteség: elnézést kér. Mikrofonpróbaként addig számol, amíg tökéletes nem lesz a hang, de ha a közönség már bent van, legszívesebben József Attila-verset szaval. Színpadra lépés előtt pedig elmondja a szokásos mantráját, mert mindig felkészült ugyan, de bármikor történhet valami váratlan fordulat, kellemetlen meglepetés, aminek elkerüléséhez szerinte égi segítség is kell.


Nem csupán a mikrofont, a tollat is mesterien forgatja Tarczy Gyula.

A könyvbemutató közönsége (Fotó: Lokál)

 

– A napokban jelent meg Ha mikrofon kerül a kezedbe… című könyvem, amelyben negyedszázados tapasztalataimat osztom meg mindazokkal, akik életük során moderálnak, s talán elsőre furán hangzik, de ez éppúgy vonatkozik üzletemberekre, pedagógusokra, mint bármilyen vezetőre, hálózatépítőre vagy szóvivőre, zenészre. Egyfajta küldetést éreztem, hogy papírra vessem, jóllehet többen mondták: „kiképzem” a konkurenciát. Ha így van, jó szívvel teszem. A legkisebb lányom, aki még óvodás, meglátta a kötetet a mamája éjjeliszekrényén, s megkérdezte tőle: „Anya! Tanulsz konferálni?” – mesélte nevetve Gyula.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.