EUR: 323,16 Ft
CHF: 287,79 Ft
2018. december 11., kedd
Árpád, Árpádina

Egyéb Pécs

A pécsi belváros oázisa

A Tettye egyik sarkából közelíthető meg Baranya egyik legnagyobb szintkülönbségével rendelkező parkja, a Pintér-kert. Az ide telepített növényeket egy banktisztviselő, Pintér János kezdte gyűjteni az 1920-as években.

Ma már a díszfajták mellett őshonos fajokban is gyönyörködhetünk.


Itt-ott még látható a kora tavasszal szirmait bontó védett illatos hunyor és fekete hunyor Fotó: Rózsa Anita

A hetven méter szintkülönbséggel rendelkező kertben most kezdenek megjelenni a bánáti bazsarózsa hajtásai, amelyek a növény föld alatt áttelelő gyöktörzséből törnek a felszínre, a hajtások közepén pedig már ott rejtőznek a majdani virágok bimbói.

A bánáti bazsarózsa eszmei értéke tövenként 250 ezer forint.

A fokozottan védett bánáti bazsarózsa hazánkban csak a Mecsekben, a Zengő lankáin él vadon. Fotó: Komlós Attila

A kert utcai kerítése mentén fás bazsarózsák impozáns sora díszlik. E cserjeszerű növények fiatalon vöröses hajtásai már most komoly méretűek, de a virágdömping ezeken is májusban várható.


A bazsarózsa (Paeonia) a Pintér-kert címernövénye; az elmúlt évtől a kert logóján is ott szerepel és a rövidesen a kert bejáratánál felállítandó érmenyomó gépezeten is „kipörgethetjük” az apró emléktárgyat.

A komoly téli hidegek hatása miatt kicsit megkésve bukkantak a felszínre első hajtásai a Pintér-kert egyedülálló árnyékliliom (Hosta)-töveinek és a turbánliliomnak.

A komoly tél miatt az árnyékliliomok kicsit megkésve bukkantak elő Fotó: Komlós Attila

A Hosta-gyűjtemény különleges levélmintázatú fajtái között találunk egészen apróakat, nagy és hullámos levelűeket, világos és méregzöld lombszínezetűeket, amelyek különböző színű virágzatukat eltérő időben, május vége és szeptember között hozzák. A Hosta-gyűjtemény a panoráma kertrész alsó felében, az oszlopos pihenőnél, jeltáblázva található. Jelenleg még csak az első friss hajtások örvendeznek a langyos tavaszi napsütésnek, de később, a tavasz derekán-nyáron feltétlenül érdemes őket teljes lombdíszben megnézni, amikorra a gyűjtemény újabb hat fajtával bővül.

A téltemető új jövevény a kertben. A sárga virágú tavaszhírnök idén még nem virágzik, de egy szakértő és kutató szem felfedezi a lelőhelyét a kertben.

A madarak is lenyűgöző látványt nyújtanak a kertben, az itató és fürdő, valamint a cinegeodú is megfigyelhető kamerán keresztül.

A magasban pedig, a kert legtetején a nyílt sziklagyepben elnyílt már a leánykökörcsin, de kicsivel lejjebb, az erdős kertrész aljnövényzetében megszemlélhetjük a védett, 50 ezer forint eszmei értékű babérboroszlánnak, ennek a hazánkban ritka atlanti-mediterrán flóraelemnek a méregzöld, babérhoz hasonló színű levelekkel díszes egyedeit és a hajtásokon csoportosan épp most nyíló, nem feltűnő, apró zöldes-sárgás virágait.

A kert kialakítója, Pintér János természetjáró, alpinista és botanikai érdeklődésű ember volt. Fotó forrása: Pintér-kert Arborétum

Tudta? A kert felső tavacskájában mocsári teknős is él, amit egy stégről lehet meglesni.

A tavasz eleji látnivalókon túl érdemes a Pintér-kertbe később is ellátogatni, mert a szezon során újabb meglepetések, apróbb fejlesztések fogadják majd a látogatókat.

Kapcsolódó Cikkek