EUR: 322,83 Ft
CHF: 286,86 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Külföld

A svéd kormány szigorítja a határellenőrzést

Stefan Löfven svéd miniszterelnök kormánya a pénteki gázolásos merényletet követően bejelentette a határellenőrzések szigorítását.

A döntés értelmében 10 napig minden, Svédországból kiutazó személyt ellenőriznek. Anders Ygeman svéd belügyminiszter az SVT állami rádiónak elmondta, hogy szükség esetén további 20 nappal meghosszabbíthatják a skandináv állam határain a teljes határellenőrzést. “Erre azért van szükség, hogy az elkövetőt vagy esetleges segítőit megakadályozzuk az ország elhagyásában, és abban, hogy kivonják magukat a letartóztatás alól” – tette hozzá.


Löfven a merénylet helyszínén virágot helyezett el és mécsest gyújtott.

Sajtótájékoztatóján a miniszterelnök kijelentette: Svédország egyesült részvétében és haragjában, továbbá megfogadta, hogy nem engedik, hogy a gyűlölet lerombolja a skandináv ország értékeit.


“Az ilyen jellegű cselekmények sosem érik el céljukat” – hangoztatta Löfven. “Svédország nem fog meghunyászkodni ezek miatt a megvetendő gyilkosok miatt” – tette hozzá.

“Szörnyű, ami történt. Ártatlan emberek estek áldozatul” – mondta a svéd a kormányfő, és emlékeztetett, hogy a terroristák célja a demokrácia aláásása. “De ezt a céljukat Svédországban sosem fogják elérni” – fűzte hozzá.

“Örökké szóló üzenetünk: nem tudtok elnyomni minket, és nem tudtok dönteni az életünkről. Sosem fogtok győzni” – hangsúlyozta Löfven, aki szavait a terroristáknak címezte.

A skandináv ország kormányfője rámutatott, hogy a hatóságok minden tőlük telhetőt meg fognak tenni Svédország megvédésére, ugyanakkor nem lehet kizárni, hogy ilyen cselekmény ne fordulhasson elő a jövőben.

Stockholmban péntek délután egy teherautó sétálóutcába, majd pedig egy bevásárlóközpontba hajtott, és legalább négy embert halálra gázolt, sokakat megsebesített. Stefan Löfven úgy nyilatkozott, hogy “minden jel szerint” terrortámadást követtek el.

Kapcsolódó Cikkek