2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Belföld

Adatgyűjtési botrány az LMP-nél és Fodoréknál

Az LMP internetes tagtoborzó kérdőíve egy olyan Google-eszközt használ, amely az Egyesült Államokban működő szerverekre továbbítja a jelentkezők személyes adatait – írja a PestiSrácok.hu egy informatikai szakértőre hivatkozva. A Fodor Gábor liberális pártjához csatlakozók adatai pedig Ausztriában kötnek ki.

Igen komoly adatgyűjtési botrány van kibontakozóban. A PestiSrácok.hu internetes hírportál szúrta ki, hogy az LMP tagtoborzó kérdőívén kötelező módon kell megadni személyes adatokat (név, lakcím, e-mail-cím, telefonszám), csakhogy a jelentkezők tudta és beleegyezése nélkül ezek az információk – egy Google-eszköznek köszönhetően – az Egyesült Államokba kerülnek, az informatikai óriás szervereire. Az ellenzéki párt erre sem az adatvédelmi tájékoztatóban, sem máshol nem hívja fel híveinek a figyelmét.


Fotó: Csudai Sándor

A portál informatikai szakértőkkel is beszélt az ügy kapcsán, akik szerint teljesen egyértelmű, hogy a megadott személyes adatok egyesült államokbeli szerverekre kerülnek, ez a forráskódból megállapított IP-címek alapján cáfolhatatlan.

Hasonló adatvédelmi jogsértés gyanúja merülhet fel a Fodor Gábor vezette Magyar Liberális Pártnál is. A minipárt egy külön aloldalt működtet, amelyre a személyes adatok (név, lakcím, e-mail-cím) megadásával lehet belépni. Innen az adatok az IP-cím tanúsága szerint Ausztriába kerülnek, ám a szakértők szerint a személyes adatok felvételére szolgáló oldal amerikai szervereken fut, így az LMP-hez hasonlóan itt is amerikai szervereken kötnek ki a személyes adatok. Persze a Fodor-párt sem tett közzé adatvédelmi tájékoztatót a honlapján.


Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) elnöke a PestiSrácoknak elmondta: „A pártszimpátia különleges személyes adatnak minősül, és az Egyesült Államokban a személyes adatok védelme nem biztosított. Ezért ha a NAIH tudomást szerez róla, hogy az állampolgárok személyes adatait az Egyesült Államokba juttatják, akkor haladéktalanul hatósági eljárást indítanak és megtiltják a további jogsértést.”

Természetesen megkerestük az ügyben az érintett pártokat, az LMP-t és a Liberálisokat is. Utóbbi párt sajtóosztályától kapott semmitmondó és többnyire az Orbán-kormányt támadó válaszából mindössze annyit tudtunk kihámozni, hogy a párt regisztrált az adatvédelmi hatóságnál. Az LMP hasonló stílusú válaszában Urbán Péter elnökségi tag kijelenti: bármilyen ügyet, így nyilván saját adatkezelési problémákat felvető ügyüket is hajlandóak megtárgyalni a nemzetbiztonsági bizottság ülésén.

 

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Húsz bérlakást adnak hajléktalanoknak

  Húsz bérlakást adnak hajléktalanoknak

  Húsz józsefvárosi, fővárosi tulajdonú bérlakást hoznak lakható állapotba, hogy azokba hajléktalan emberek költözhessenek egy európai uniós és állami támogatású program révén.

 • Tovább nő az influenza megbetegedések száma

  Tovább nő az influenza megbetegedések száma

  Intenzíven terjed az influenza: az év harmadik hetében – január 14. és 20. között – kétszer annyi, 38 200 beteg fordult orvoshoz panaszával, mint egy héttel korábban – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán közzétett heti jelentéséből.

 • A baloldal soha nem a gyermekes családok mellé állt

  A baloldal soha nem a gyermekes családok mellé állt

  A baloldal soha nem állt a magyar családok mellé; Gyurcsány és a szocialisták kormányzásuk alatt mindig csak elvettek a gyermekesektől – jelentette ki Czunyiné Bertalan Judit, a Fidesz országgyűlési képviselője szerdán Komáromban.