2018. október 15., hétfő
Teréz

Egyéb Zalaegerszeg

Adomány 270 rászoruló családnak

A húsvéti ünnepekre való tekintettel adományt osztottak a Család- és Gyermekjóléti Központ segítségével 270 rászoruló családnak, akik tartós élelmiszerekből összeállított csomagot vihettek haza, többek között étolajat, margarint, száraztésztát, édességet kaptak.

A kezdeményezés már két éve működik, köszönhetően Tolvaj Márta alpolgármesternek, aki a jótékony akciósorozat ötletgazdája. A nyári időszakban a táborozás költségeihez járul hozzá az önkormányzat.


Zsolnai Judit, a Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője lapunknak elmondta: közel 700 családdal állnak kapcsolatban, mindemellett 83 település tartozik még a zalaegerszegi járásközponthoz. A településeken csak a hatósági intézkedést igénylő esetekben vannak jelen, míg városunkban a családsegítő szolgáltatást is ők végzik. Ha egy gyermek védelem alá kerül, az legtöbb esetben elhanyagolás miatt történik, de többször találkoznak alkoholizmussal is.

A legkirívóbb eset mostanában egy három kisgyermeket nevelő édesanya volt, aki egy teljes hétre a fiútestvérre hagyta gyermekeit, aki koránál fogva képtelen volt ellátni őket. Ilyen esetben mindig azonnal kiemelik a környezetből a kicsiket. A bántalmazást azért nehéz tetten érni, mert hosszadalmas a bizonyítási eljárás. Ha a gyermeken horzsolás, kék folt, ütésnyom látható, sokszor azt mondja a szülő, hogy elesett. Ha az óvoda, iskola vagy akár a bölcsőde jelzi a sérüléseket, akkor a rendőrség, a gyermekorvos felülvizsgálja az esetet, és megpróbálják felgöngyölíteni a szálakat.


Az adományra jogosult családok kiválasztása éppen ezért több szempont alapján történt, számított a gyerekek száma, a munkanélküliség, a tartós betegség vagy a tetemes hiteltartozás. Zsolnai Judit véleménye szerint Zalaegerszegen nagyon erős a szociális háló, lehetőség van arra, hogy az esetmenedzserek, akik vidékre is járnak, segítséget biztosítsanak képzésre, munkahelykeresésre, valamint átmeneti megoldást jelenthet a közmunkaprogram is. Az intézményvezető asszony szerint minden ünnep előtti adományátadás nagy segítséget jelent a családoknak, szebbé, ünneppé varázsolja a nehéz pillanatokat, nem csupán tűzoltás, hiszen az önkormányzattól egyre többször érkezik támogatás.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Korszerű betegfelvételi központ várja a csepelieket is

  Mostantól korszerűsített és bővített betegfelvételi központ fogadja a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet épületébe érkezőket. A fekvő- és a járóbetegek felvételének szétválasztásával gyorsabb lesz a regisztráció, és csökken a várakozási idő.

 • Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  Figyelemfelhívó séta a nők egészségéért

  A mellrák megelőzése érdekében a szűrővizsgálatok fontosságára igyekezett felhívni a figyelmet a Fagyöngy Egyesület, akik október első hétvégéjén idén is megrendezték a már hagoymányosnak nevezhető rózsaszín lufis sétájukat Veszprém belvárosában.

 • Öt sérült a karambolban

  Öt sérült a karambolban

  Összeütközött két autó az M5-ös autópálya soroksári szakaszán múlt kedden, öt ember megsérült. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-hez eljuttatott közleményben arról tájékoztatott, egy időre az érintett útszakaszon egy sávra szűkült le a forgalom.

 • Oktassák az állatvédelmet!

  Oktassák az állatvédelmet!

  Állatvédelmi oktatás bevezetését javasolja a Fidelitas megyei szervezete az oktatási intézményeknek Tatabánya mellett, Tatán, Oroszlányban, Kisbéren, Komáromban és Esztergomban.