EUR: 321,33 Ft
CHF: 284,53 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Zalaegerszeg

Adomány 270 rászoruló családnak

A húsvéti ünnepekre való tekintettel adományt osztottak a Család- és Gyermekjóléti Központ segítségével 270 rászoruló családnak, akik tartós élelmiszerekből összeállított csomagot vihettek haza, többek között étolajat, margarint, száraztésztát, édességet kaptak.

A kezdeményezés már két éve működik, köszönhetően Tolvaj Márta alpolgármesternek, aki a jótékony akciósorozat ötletgazdája. A nyári időszakban a táborozás költségeihez járul hozzá az önkormányzat.


Zsolnai Judit, a Család- és Gyermekjóléti Központ intézményvezetője lapunknak elmondta: közel 700 családdal állnak kapcsolatban, mindemellett 83 település tartozik még a zalaegerszegi járásközponthoz. A településeken csak a hatósági intézkedést igénylő esetekben vannak jelen, míg városunkban a családsegítő szolgáltatást is ők végzik. Ha egy gyermek védelem alá kerül, az legtöbb esetben elhanyagolás miatt történik, de többször találkoznak alkoholizmussal is.

A legkirívóbb eset mostanában egy három kisgyermeket nevelő édesanya volt, aki egy teljes hétre a fiútestvérre hagyta gyermekeit, aki koránál fogva képtelen volt ellátni őket. Ilyen esetben mindig azonnal kiemelik a környezetből a kicsiket. A bántalmazást azért nehéz tetten érni, mert hosszadalmas a bizonyítási eljárás. Ha a gyermeken horzsolás, kék folt, ütésnyom látható, sokszor azt mondja a szülő, hogy elesett. Ha az óvoda, iskola vagy akár a bölcsőde jelzi a sérüléseket, akkor a rendőrség, a gyermekorvos felülvizsgálja az esetet, és megpróbálják felgöngyölíteni a szálakat.


Az adományra jogosult családok kiválasztása éppen ezért több szempont alapján történt, számított a gyerekek száma, a munkanélküliség, a tartós betegség vagy a tetemes hiteltartozás. Zsolnai Judit véleménye szerint Zalaegerszegen nagyon erős a szociális háló, lehetőség van arra, hogy az esetmenedzserek, akik vidékre is járnak, segítséget biztosítsanak képzésre, munkahelykeresésre, valamint átmeneti megoldást jelenthet a közmunkaprogram is. Az intézményvezető asszony szerint minden ünnep előtti adományátadás nagy segítséget jelent a családoknak, szebbé, ünneppé varázsolja a nehéz pillanatokat, nem csupán tűzoltás, hiszen az önkormányzattól egyre többször érkezik támogatás.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.