EUR: 322,88 Ft
CHF: 276,73 Ft
2018. július 17., kedd
Endre, Elek

Egyéb Nagykanizsa

Adómentes óvoda

Idén januártól a munkáltatók már adómentes juttatásként támogathatják a munkavállalóik gyermekeinek óvodai költségeit. Ha nem a cég, hanem egy harmadik szolgáltató – állami vagy magánóvoda – nyújtja ezt a szolgáltatást, akkor az adómentes díjak elszámolásához a munkáltató nevére szóló számla szükséges. Alapesetben azonban az óvoda vagy éppen a hasonlóan adómentesen támogatható bölcsőde a szülő vagy gyermeke nevére állít ki számlát.

Mivel az év elején sok problémát jeleztek a cégek az óvodai számlákkal kapcsolatban, a cafeteriatrend.hu felmérést végzett, hogy kiderítse, hogyan működik a kedvezményes rendszer. Mint Fata László nagykanizsai kötődésű cafeteria-szakértő elmondta, márciusban 282 munkáltatót kérdeztek meg. Kiderült, nagy az érdeklődés az új adómentes elem iránt, hiszen a válaszadók 45 százaléka használja már a juttatási rendszerében.


– Sajnos azonban jelenleg a válaszadók több mint 18 százaléka küzd azzal, hogy nem áll rendelkezésére a cég nevére szóló számla az elszámoláshoz – fogalmazott Fata László. – Bár sokan jelezték, hogy január óta javult a helyzet, még mindig sokan keresik a végleges megoldást.

Míg a gyerekek gondtalanul töltik mindennapjaikat, a szülőknek sok esetben főhet a feje (A fotó illusztráció)

A legnagyobb gond az óvodák számlázási gyakorlata, több esetben a szülők azzal szembesültek, hogy ha cégnévre kérnek óvodai számlát, akkor a gyermek elveszíti az ehhez kapcsolódó támogatást, és jelentősen többe kerül az óvodai szolgáltatás, ellátás díja, mint amennyit most fizetnek – tette hozzá a cafeteria-szakértő. Máshol arra kellett várni, hogy bekerüljön a cég a számlázó-adatbázisba, de miután ez megtörtént, már gördülékenyen mentek a dolgok.


Magánóvodák esetében a válaszadók 11 százaléka jelzett problémákat. Főleg az alapítványi intézményekkel nehéz dűlőre jutni, hiszen ott az óvodás gyermekek szülei alapítványi támogatást, adományt fizetnek, és nem közvetlenül az óvoda szolgáltatásait térítik meg. A szabályok szerint azonban az adomány nem számolható el adómentes juttatásként.

Kapcsolódó Cikkek

  • Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

    Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

    Egy év után befejeződött a Ligetsor felújítása. Az útszakaszon a teljes pályaszerkezetet cserélni kellett, az út alatt fekvő hatalmas, közel száz éves víznyomócsővel együtt.

  • Nagy értékek a kiskertekben

    Nagy értékek a kiskertekben

    Gyümölcstermesztés iránt érdeklődőknek tartottak nyílt napot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében, Érden, az Elvira majorban.