2019. február 22., péntek
Gerzson

Belföld

Agresszív tüntetők bolyongtak Budapesten

Festékkel öntött le egy rendőrt a Soros-egyetem melletti hétfői tüntetésen Gulyás Márton, az a baloldali aktivista, akit korábban már jogerősen elítéltek garázdaságért. A tüntetők, akik a Sándor-palotától egészen a Magyar Rádióig vonultak, egyre agresszívebbekké váltak, miközben talán ők sem tudják, miért vonultak utcára.

Rendőri intézkedésre is sor került hétfőn a Sándor-palota előtt. A tüntetők azt követően vonultak oda, hogy Áder János államfő aláírta a felsőoktatási törvényt. A spontán gyűlés egyik résztvevője festékesflakont dobott a rendőrök felé, több rendőr ruhája festékkel szennyeződött. A festékesflakont hajító Gulyás Mártont a rendőrök előállították. A férfit, aki balliberális aktivistaként vált ismertté, korábban garázdaságért már jogerősen elítélték.

A rendőrség szerint „céltalanul bolyongó” tüntetők ezután elindultak a Sándor-palotától. A belváros több pontját – Lánchíd, Andrássy út, Blaha Lujza tér, Astoria – érintve a Magyar Rádióhoz értek.  Itt egy lány felmászott a bejárat feletti tetőre és kitűzte az EU-zászlót. Végül a rendőrök az ablakon keresztül húzták be az épületbe. Az egyenruhásoknak itt paprikaspray-t is használniuk kellett, hogy megfékezzék az indulatokat.

Talán a tüntetők sem tudják, miért mentek ki az utcára, hiszen egy közös levélben nyugtatja a hallgatókat és a tanárokat a CEU elnöke és rektora, Michael Ignatieff és rektorhelyettese, Liviu Matei – írja a hvg.hu. A levélben azt hangsúlyozzák, hogy a CEU létét nem veszélyezteti semmi. Soros György is megüzente: sohasem hagyják el Budapestet, ami az otthonuk.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményében kiemeli, hogy a magyar kormány egyik egyetemet sem zárja be, így a Soros-egyetemet sem. A kormány csak azt szeretné, hogy azonos jogszabályok alapján működjön minden egyetem.

Sajtószabadság Momentum-módra

Vasárnap a Parlament előtt és hétfőn a Sándor-palotánál is inzultáltak újságírókat a tüntetők. – Mindenki azt kapja, amit megérdemel. A propagandatelevízió munkatársait érhetik ilyen atrocitások egy ilyen tüntetésen – mondta Fekete-Győr András, a Momentum Mozgalom elnöke a Hír TV-ben az MTVA riportereinek vegzálására utalva. A Fidelitas felszólította Fekete-Győrt, hogy kérjen elnézést az M1 bántalmazott munkatársaitól.

Kapcsolódó Cikkek

  • Országszerte komoly károkat okoz az erős szél

    Országszerte komoly károkat okoz az erős szél

    Károkat okoz az erős szél Magyarország északkeleti részén, főként kidőlt fákhoz riasztják a tűzoltókat – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) helyettes szóvivője pénteken az MTI-vel.

  • Leaszfaltozzák a fővárosi földutakat

    Leaszfaltozzák a fővárosi földutakat

    Szilárd útburkolattal látják el a budapesti földutakat egy négyéves útépítési program keretében, amelynek első körében tizenhárom kerületet érintően 8,3 milliárd forintot fordítanak a célra – jelentette be a főpolgármester pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.