EUR: 322,83 Ft
CHF: 285,94 Ft
2018. december 13., csütörtök
Luca, Otília

Belföld

Amerikai és osztrák szerverekre küldi a magyarok személyes adatait az LMP

Úgy tűnik, hogy a PestiSrácok.hu egy igen komoly adatgyűjtési botrányba futott bele. A lap által megkérdezett informatikai szakértő is úgy gondolja, hogy az LMP internetes tagtoborzó kérdőíve egy olyan Google-eszközt használ, amely az Egyesült Államokban működő szerverekre továbbítja a jelentkezők személyes adatait.

Fodor Gábor liberális pártja szintén a csatlakozók személyes adatait küldi tovább Ausztriába, de az ő esetükben sem kizárt, hogy az adatok a tengeren túl landolnak. Az adatvédelmi hatóság elnöke, Péterfalvi Attila a konkrét esettől függetlenül, általánosságban elmondta: mivel az Egyesült Államokban nincs biztosítva a személyes adatok védelme, ezért azokat jogsértő oda továbbítani.


Az LMP-s Ungár Péter tagadja az adatok külföldre juttatását, de válaszában annyira személyeskedik és terel, hogy az már önmagában gyanús.

Az ellenzéki párt erre sem az adatvédelmi tájékoztatóban, sem máshol nem hívja fel híveinek a figyelmét. A PestiSrácok által megkérdezett informatikai szakértő szerint egyértelmű és megcáfolhatatlan tény, hogy a személyes adatok egy, vagy több Egyesült Államok-beli szerverekre kerülnek. Ez a forráskódból megállapított IP-címek alapján egyértelmű.


Természetesen megkerestük az ügyben érintett két pártot is. Azt szerettük volna megtudni, hogy folytattak-e adatvédelmi vizsgálatot, tudták-e a párt felületeinek kezeléséért felelős személyek, hogy az adatok kikerülhetnek a rendszerből, illetve, hogy vizsgálja-e bárki a párton belül, hogy történt-e adatkezeléssel kapcsolatos szabálytalanság?

A Liberálisoktól érkező semmitmondó és többnyire az Orbán-kormányt ekéző válaszból mindössze annyit tudtunk kihámozni, hogy a párt regisztrált az adatvédelmi hatóságnál és hogy orosz cégeknek nem szolgáltatnak adatot magyar állampolgárokról. Igaz, mi nem ezt kérdeztük, de ez még mindig bővebb volt, mint amit a másik párttól kaptunk, az LMP ugyanis egyelőre nem válaszolt kérdéseinkre.

Kapcsolódó Cikkek