2019. szeptember 23., hétfő
Tekla, Líviusz

Egyéb Hódmezővásárhely

Amikor az irodalom és a rockzene találkozik

Simó József több mint 10 éve ismerte meg Wass Albert írásait, majd irodalmi esteket és előadásokat kezdett tartani az író műveiből. Egyik előadásán sikerült megkapnia Wass Albert címét is, és ettől kezdve – bár csak levelezés útján, de – kapcsolatba kerülhetett az emigráció egyik legkitűnőbb alakjával.

Az Ismerős Arcok egyik küldetésének tekinti a tradicionális és kortárs magyar irodalom népszerűsítését, ezen belül is Wass Albert munkásságának megismertetését. Ezzel erősíteni kívánják közönségük kulturális és nemzeti identitását.


Az Ismerős Arcok zenekar a közösség kulturális és nemzeti identitását szeretné erősíteni.

A zenekart és Simó Józsefet Wass Albert szeretete hozta össze. Az Ismerős Arcok első lemeze, az „Egy a hazánk” a költő tiszteletére született meg. Wass Albert az írásaiban olyan gondolatokat fogalmaz meg, amelyek a magyarság megmaradása szempontjából fontosak és időszerűek. A vásárhelyi koncerten így találkozhatott egymással az irodalom és a rockzene.

Simó Józseffel, a Wass Albert hagyaték gondozójával, a Czegei Wass Alapítvány elnökével egészült ki az ismerős Arcok.

– Azok a gondolatok, amelyekről az előadásban beszélünk, nemcsak a magyarságnak fontosak, hanem egyetemes gondolatok. A haza szeretetéről, az igazságról és a becsületről szólnak. Ezek olyan alapértékek, amelyek kiveszőben vannak a mai kor társadalmából. Mi szeretnénk, ha ezek tovább élnének – nyilatkozta Galambos Nándor, a zenekar basszusgitárosa.

Galambos Nándor, az Ismerős Arcok basszusgitárosa

Az este folyamán azok az Ismerős Arcok-dalok csendültek fel, amelyek kérdéseket tesznek fel Wass Albert műveivel kapcsolatban. Voltak szerelmes hangvételűek, valamint olyanok is, amelyek érintették a hazaszeretet és a barátság kérdését.

Kapcsolódó Cikkek

 • Jól halad a sétány építése

  Jól halad a sétány építése

  Heteken belül elkészül az Újhegyi sétány harmadik szakaszának felújítása. A 2016-ban átadott első, majd a 2019 tavaszán elkészült második ütemet követően az önkormányzat immár teljes hosszában újjávarázsolja a kerület legnagyobb lakótelepének főutcáját.

 • Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Grezsa könnyen járható várossá tenné Vásárhelyt

  Öt év alatt 50 kilométernyi utat újítana fel a vásárhelyi polgármesterjelölt, aki rendbe tenné a város járdáit, növelné a tram-train szerelvények számát, kártalanítaná a nyomvonal mellett lévő üzleteket, és elektromos buszokkal oldaná meg a helyi tömegközlekedést.

 • Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné vértesszőlősi képviselőként Tatabánya ellen szavazott

  Szücsné Posztovics Ilona, a DK és a többi ellenzéki párt polgármesterjelöltje vértesszőlősi önkormányzati képviselőként arra szavazott, hogy Vértesszőlős a Tatai járáshoz tartozzon, ne Tatabányához – ismertette sajtótájékoztató keretében Salló Győző.