EUR: 322,91 Ft
CHF: 275,68 Ft
2018. július 16., hétfő
Valter

Egyéb Hódmezővásárhely

Apátfalvi színjátszás vásárhelyi segédlettel

Hódmezővásárhelyi pedagógus irányítja immáron négy esztendeje az apátfalvi amatőr színjátszókat. Monoki Mariann vezetésével a Pódium Színpad sikert sikerre halmoz, és nem csupán a faluban, a környező településeken, de már külföldön is bemutathatták, hogy mit tudnak.

Egykoron működött Apátfalván amatőr színjátszócsoport, de feloszlott. Az újraélesztés érdekében 2013-ban tették meg az első lépéseket. Ekkor vették fel a kapcsolatot az apátfalviak a hódmezővásárhelyi Bethlen Gábor Református Gimnázium igazgatóhelyettesével. Monoki Mariann örömmel vállalta, hogy újraszervezi és irányítja a lelkes társaságot. – Eleinte egy kicsit féltem a feladattól, mivel sem a települést, sem az ott élő embereket nem ismertem, de szerencsére ez már a múlt, hiszen nagyon gyorsan elfogadtak, és azóta is töretlen az együttműködésünk – emelte ki Monoki Mariann.


Sem a vezetőnek nincs könnyű dolga, sem a színjátszóknak, ugyanis alig találni olyan szakirodalmat, amely az amatőr színjátszással foglalkozik. Ennek ellenére egy-egy bemutatóra való felkészülés szinte semmi nehézséget nem jelent a társaságnak. Csaknem minden korosztály képviselteti magát, a diákoktól kezdve egészen a nyugdíjasokig, a Pódium korelnöke a 90 esztendős Gyenge Mihály, azaz Misa bácsi.

Az apátfalvi és a vásárhelyi amatőr színjátszó csoport találkozása.

Az apátfalviak egyre szorosabb kapcsolatot ápolnak a hódmezővásárhelyi Bessenyei Színkörrel. Nemrég el is látogattak a pódiumosok a városba, ahol megnézték a kör előadását.


A pódiumosok heti egy alkalommal találkoznak. Ilyenkor nem csupán próbálnak, hanem Monoki Mariann segítségével egy kicsit el is mélyülnek az amatőr színjátszás rejtelmeiben. Elsajátítják a különféle színpadi technikákat az arcjátéktól kezdve az apró, de beszédes mozdulatokon át egészen a hangjukkal való bánásig.

Egyre több fellépése van a színjátszó csoportnak.

Eleinte csak különböző helyi rendezvényeken, ünnepségeken léptek fel az apátfalviak. Szinte nem volt olyan közösségi esemény, amelyen ne szerepeltek volna. Talán ennek is köszönhető, hogy felfigyeltek rájuk a szomszédos településeken is, s most előszeretettel hívják meg őket. Apátfalvának külföldi testvértelepülései is vannak, így már ott is bemutatkozhattak Monoki Mariann tanítványai.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Egy év után befejeződött a Ligetsor felújítása. Az útszakaszon a teljes pályaszerkezetet cserélni kellett, az út alatt fekvő hatalmas, közel száz éves víznyomócsővel együtt.

 • Nagy értékek a kiskertekben

  Nagy értékek a kiskertekben

  Gyümölcstermesztés iránt érdeklődőknek tartottak nyílt napot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében, Érden, az Elvira majorban.

 • Két napig szólt az opera Perkupán

  Két napig szólt az opera Perkupán

  Egy elszármazott művész lokálpatriótaként segítette faluját abban, hogy nem mindennapi kulturális eseménnyel hívják fel a figyelmet a településre.