EUR: 321,20 Ft
CHF: 281,49 Ft
2018. november 17., szombat
Gergő, Hortenzia

Egyéb Kecskemét

Ariadné fonala nyomában a bolyaisok

Erasmus+ találkozót tartottak a Bolyaiban. A program címe: Ariadné fonala, avagy kiútkeresés a pályaválasztás európai labirintusából. Lett, lengyel, német és magyar diákok közösen dolgoznak egy európai projektben, aminek középpontjában a részt vevő országok pályaválasztási és képzési rendszerei állnak.

A projekt ötlete 2015-ben született Portóban, ahol a jelenleg együttműködő iskolák képviselői egy német nyelvű projektmenedzser-képzésen vettek részt. Nem volt nehéz megtalálni a közös témát, hiszen a pályaválasztás, a piacképes felsőfokú képzés kiválasztása egész Európában feladja a leckét a fiataloknak.


A partnerintézmények arra törekszenek, hogy megmutassák a helyi specialitásokat, jó gyakorlatokat, s ezzel újabb lehetőségekre, sajátos megoldásokra hívják fel a többi országból érkező diákok és tanárok figyelmét. A 2016 decemberében a Hannover mellett fekvő Lehrte gimnáziumában létrejött első találkozó során a külföldről érkező diákok belekóstolhattak a német munkahelyi gyakorlat rendszerébe, különböző cégeknél próbálhatták ki magukat egy-egy munkanapra.

A színes programok a német fiatalok számára is különleges élményt nyújtottak

A Bolyai mint szervező intézmény arra törekedett, hogy elsősorban a kecskeméti lehetőségekre hívja fel a figyelmet. Ezért a kecskeméti találkozót a Pallasz Athéné Egyetemmel, a BKM Pedagógiai Szakszolgálat továbbtanulási és pályaválasztási tanácsadójával, valamint az Új Nemzedék Kontaktponttal együttműködve valósította meg.


Nagy érdeklődést keltő program volt az Univer Mindszenty úti telephelyének meglátogatása. A külföldi és magyar diákok mindegyike lenyűgözve figyelte a gyártási folyamatokat, lelkesen kóstolta a finom gyümölcsleveket és pékárukat. A Mercedes gyár a német fiatalok számára is különleges élményt nyújtott, a hatalmas csarnokok, a programozott szerelési folyamat, a precízen dolgozó robotok látványa magával ragadta a diákcsoport tagjait.

A program Lengyelországban folytatódik, s távlati céljai között szerepel egy közös honlap létrehozása, amelynek az a feladata, hogy átláthatóbbá tegye és ezzel megkönnyítse a diákok iskola- és pályaválasztását.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rossz a menetrend!

  Rossz a menetrend!

  Egy rejtettkamerás felvétel szerint az ütemezés miatt késnek a városban közlekedő buszok.

 • Márton-napi vigadalom

  Márton-napi vigadalom

  Szekszárdon november 10-én és 11-én szervezték meg a Márton-napi rendezvényt, amelyet negyedik alkalommal rendezett meg a város.

 • Még tizennégy fellépő

  Még tizennégy fellépő

  Újabb három külföldi és tizenegy magyar zenekar fellépését jelentette be a Rockmaraton szervező csapata.