EUR: 325,71 Ft
CHF: 279,68 Ft
2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Egyéb Kecskemét

Ariadné fonala nyomában a bolyaisok

Erasmus+ találkozót tartottak a Bolyaiban. A program címe: Ariadné fonala, avagy kiútkeresés a pályaválasztás európai labirintusából. Lett, lengyel, német és magyar diákok közösen dolgoznak egy európai projektben, aminek középpontjában a részt vevő országok pályaválasztási és képzési rendszerei állnak.

A projekt ötlete 2015-ben született Portóban, ahol a jelenleg együttműködő iskolák képviselői egy német nyelvű projektmenedzser-képzésen vettek részt. Nem volt nehéz megtalálni a közös témát, hiszen a pályaválasztás, a piacképes felsőfokú képzés kiválasztása egész Európában feladja a leckét a fiataloknak.


A partnerintézmények arra törekszenek, hogy megmutassák a helyi specialitásokat, jó gyakorlatokat, s ezzel újabb lehetőségekre, sajátos megoldásokra hívják fel a többi országból érkező diákok és tanárok figyelmét. A 2016 decemberében a Hannover mellett fekvő Lehrte gimnáziumában létrejött első találkozó során a külföldről érkező diákok belekóstolhattak a német munkahelyi gyakorlat rendszerébe, különböző cégeknél próbálhatták ki magukat egy-egy munkanapra.

A színes programok a német fiatalok számára is különleges élményt nyújtottak

A Bolyai mint szervező intézmény arra törekedett, hogy elsősorban a kecskeméti lehetőségekre hívja fel a figyelmet. Ezért a kecskeméti találkozót a Pallasz Athéné Egyetemmel, a BKM Pedagógiai Szakszolgálat továbbtanulási és pályaválasztási tanácsadójával, valamint az Új Nemzedék Kontaktponttal együttműködve valósította meg.


Nagy érdeklődést keltő program volt az Univer Mindszenty úti telephelyének meglátogatása. A külföldi és magyar diákok mindegyike lenyűgözve figyelte a gyártási folyamatokat, lelkesen kóstolta a finom gyümölcsleveket és pékárukat. A Mercedes gyár a német fiatalok számára is különleges élményt nyújtott, a hatalmas csarnokok, a programozott szerelési folyamat, a precízen dolgozó robotok látványa magával ragadta a diákcsoport tagjait.

A program Lengyelországban folytatódik, s távlati céljai között szerepel egy közös honlap létrehozása, amelynek az a feladata, hogy átláthatóbbá tegye és ezzel megkönnyítse a diákok iskola- és pályaválasztását.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.