EUR: 322,44 Ft
CHF: 282,43 Ft
2018. október 23., kedd
Gyöngyi

Külföld

Aszad koholmánynak nevezte a vegyifegyver-támadást

Koholmánynak nevezte az április elején Idlíb tartományban elkövetett állítólagos vegyifegyver-támadást Bassár el-Aszad, aki szerint mindez csak ürügyül szolgált az amerikai hadsereg Szíria elleni légicsapására.

A szíriai elnök az AFP által csütörtökön ismertetett exkluzív interjúban – amelyet Aszad előző nap adott a francia hírügynökségnek – azt mondta, a Hán Sejkún-i állítólagos vegyifegyver-támadás “száz százalékig kitaláció”. Hozzátette, az a benyomásuk, hogy “a Nyugat – különösen az Egyesült Államok – tettestársa a terroristáknak”.


A szíriai államfő kijelentette: hadseregének nem maradtak vegyi fegyverei. “Nincsenek vegyi fegyvereink. (…) Évekkel ezelőtt, még 2013-ban, lemondtunk a teljes arzenálunkról” – hangoztatta Aszad, aki szerint, ha volnának is még ilyen jellegű fegyvereik, azokat sosem vetnék be.

A damaszkuszi rezsim feje emellett a feltételezett vegyifegyver-támadással összefüggésben világossá tette: csakis egy olyan független vizsgálathoz adja hozzájárulását, amiben elfogulatlan államok is részt vesznek, ezzel biztosítva, hogy azt nem használják fel politikai célokra. Hozzátette: Szíria együtt fog működni szövetségesével, Oroszországgal, hogy megvalósuljon egy ilyen nemzetközi vizsgálat.


Aszad szerint országa légierejének csapásmérő képességére nem volt kihatással az amerikai rakétatámadás. “Sem tűzerőnk, sem az a képességünk, hogy támadásokat intézhessünk a terroristák ellen, nem szenvedett csorbát a támadások miatt” – jelentette ki a szíriai elnök.

A szíriai rendezésről folyó béketárgyalásokkal kapcsolatban Aszad úgy vélekedett, hogy Washington nem igazán érdekelt a konfliktus politikai rendezésében. “Az Egyesült Államok nem veszi komolyan a politikai megoldás érdekében tett erőfeszítéseit” – szögezte le Aszad. Hozzáfűzte: Washington “a politikai folyamatot kihasználva akarja védelmébe venni a terroristákat”. Utóbbi elnevezéssel illeti a damaszkuszi rezsim a fegyveres ellenzékét, függetlenül attól, hogy mérsékeltnek tartott, vagy dzsihadista csoportokról van-e szó.

Ez volt az első interjú, amelyet a polgárháború dúlta ország elnöke az április 4-i állítólagos gáztámadás óta adott. A nyugati országok a kormányerőket vádolják a több mint 80 halálos áldozatot követelő akció elkövetésével, Damaszkusz azonban tagadja ezt. Az Egyesült Államok a valószínűsített vegyifegyver-támadásra megtorlásul április 7-én 59 Tomahawk robotrepülőgépet indított el a szíriai Sarját légi bázis ellen, ahonnan a feltételezések szerint a rezsim erői elkövették az idlíbi település elleni csapásukat.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Hatvanévesek lettek a Hupikék törpikék

    Hatvanévesek lettek a Hupikék törpikék

    Hatvan évvel ezelőtt “látták meg a napvilágot” egy képregény hasábjain a világhírűvé vált Hupikék törpikék, ebből az alkalomból kiállítást rendeztek Brüsszelben.

  • Ötszáz tonna illegális gyógyszert foglalt le az Interpol

    Ötszáz tonna illegális gyógyszert foglalt le az Interpol

    Ötszáz tonna, interneten árusított illegális gyógyszerészeti terméket – hamis rákgyógyszereket, fájdalomcsillapítókat és engedély nélküli fecskendőket – foglalt le 116 országban tartott összehangolt razziák során az Interpol – közölte a nemzetközi rendőrségi szervezet kedden.