EUR: 323,13 Ft
CHF: 287,10 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Szolnok

Az elhurcolt szolnoki áldozatokra emlékeztek

Fiatalok, idősek gyülekeztek a Pelikán Szállónál a hűvös időben, hogy együtt emlékezzenek arra a sok ezer emberre, akiket a II. világháború alatt hurcoltak el zsidó származásuk miatt a szolnoki gettóból.

A tragikus eseménynek egyre kevesebb túlélője van közöttünk, az egykor elhurcoltak közül is csupán néhányan tértek vissza Szolnokra, a többiek máshol keresték boldogulásukat. A holokausztra, az elhurcolt és meggyilkolt százezrekre emlékeztek szerdán a szolnokiak, azokra az ártatlan emberekre, akiknek csupán egyetlen „bűnük” volt: a származásuk. Bár a holokauszt legtöbbünknek már történelem, túlságosan közeli még az emlék; sokak szívében él eleven fájdalommal a rokonok, barátok elveszése. A szállótól indulva, a botlatóköveknél meg-megállva haladt a menet a Baross úton a Szolnoki Galériáig, ami egykor a zsidó közösség temploma volt.


A megemlékezés koszorúzással zárult

A megemlékezésen Varga Béla túlélő megrendítően idézte fel a pokol napjait, s bár ő maga hazatért, de környezetéből sokan odavesztek. Béla bácsi megőrizte azt a sárga csillagot, amelyet ruhájára varrva kellett viselnie, beszéde végén a diákokhoz szólt: „Ti vagytok a jövő… Segítsetek, hogy ez többé ne történhessen meg, tegyetek meg mindent azért, hogy az emberek testvérekként tekinthessenek egymásra!” Szuhánszki István metodista lelkész is feltette az a kérdést, amelyet már annyian: „Hol volt az Isten, hogy ilyen megtörténhetett?!” Az általa megfogalmazott válasz szerint az ember élt vissza Istentől kapott szabad akaratával. „Felfoghatatlan, hogy mindez megtörténhetett” – utalt a holokauszt borzalmaira Szalay Ferenc polgármester. Hangsúlyozta: a sok tanulság közül az egyik legfontosabb, hogy nem szabad szó nélkül tűrni, hogy ember embernek farkasa legyen. Tehetünk azért, hogy mindez ne ismétlődhessen meg!

Varga Béla túlélő idézte fel a pokol napjait a megemlékezésen

A megemlékezés koszorúzással, majd a Tisza Moziban filmvetítéssel zárult.


Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.