EUR: 323,04 Ft
CHF: 282,28 Ft
2018. október 15., hétfő
Teréz

Belföld

Az ENSZ-nek is adnak tanácsot

A demokráciát is tanulni kell. Ritka lehetőség, hogy a tanulás során felmerült legjobb ötletekkel a fiatalok az ENSZ számára is tehessenek javaslatokat. Az Eötvös József Gimnáziumban évek óta ez történik.

Elsőre talán furán hangozhat, de globális problémákkal foglalkoznak azok a középiskolás diákok, akik a világ minden tájáról – összesen 16 országból – gyűlnek össze április 6–11. között Budapesten, az Eötvös József Gimnázium szervezésében. Minderre egy nemzetközi program, a Model United Nations (magyarul: ENSZ-modell) ad lehetőséget, amelynek keretében a fiatalok évről évre találkoznak egy-egy helyszínen, hogy ott az Egyesült Nemzetek Szövetsége mintájára létrehozott szavazati rendszerben tárgyaljanak és döntsenek az egész földet érintő kérdésekről.


– Nyolcadik éve szervez ilyen találkozót a mi iskolánk – mondta el a Lokál Extrának Horváth Anna, az Eötvös diákja, a szervezőcsoport tagja. Idén is mintegy 300 résztvevő vesz részt a tanácskozásokon, de a szervezőkkel együtt közel 600 embert érint a rendezvény.

A BIMUN (Budapest International Model United Nations) napjai alatt a konferencia témáit felmenő rendszerben tárgyalják a jelenlévők, és a végén összegzik az eredményeket.


– Ez azért is fontos, mert a tanácskozás végére összefoglalt ötleteket minden évben eljuttatjuk az ENSZ-hez is abban a reményben, hogy ezzel is segíteni tudjuk a szervezet munkáját – mondta Horváth Anna.

És hogy mennyire nem általános, elvont kérdésekről van szó, azt jól jellemzi, hogy idén napirendre kerülnek a következő témák is: kormányzati megfigyelés a nemzetközi biztonság fényében, illetve a menedékkérők integrálása a fogadó államok kultúrájába. Reméljük, a fiatalok olyasmit is meglátnak, amit a felnőttek nem, és használható ötletekkel segítik a világszervezetet.

Kapcsolódó Cikkek