EUR: 317,27 Ft
CHF: 279,84 Ft
2019. január 22., kedd
Artúr, Vince

Belföld

Az ENSZ-nek is adnak tanácsot

A demokráciát is tanulni kell. Ritka lehetőség, hogy a tanulás során felmerült legjobb ötletekkel a fiatalok az ENSZ számára is tehessenek javaslatokat. Az Eötvös József Gimnáziumban évek óta ez történik.

Elsőre talán furán hangozhat, de globális problémákkal foglalkoznak azok a középiskolás diákok, akik a világ minden tájáról – összesen 16 országból – gyűlnek össze április 6–11. között Budapesten, az Eötvös József Gimnázium szervezésében. Minderre egy nemzetközi program, a Model United Nations (magyarul: ENSZ-modell) ad lehetőséget, amelynek keretében a fiatalok évről évre találkoznak egy-egy helyszínen, hogy ott az Egyesült Nemzetek Szövetsége mintájára létrehozott szavazati rendszerben tárgyaljanak és döntsenek az egész földet érintő kérdésekről.


– Nyolcadik éve szervez ilyen találkozót a mi iskolánk – mondta el a Lokál Extrának Horváth Anna, az Eötvös diákja, a szervezőcsoport tagja. Idén is mintegy 300 résztvevő vesz részt a tanácskozásokon, de a szervezőkkel együtt közel 600 embert érint a rendezvény.

A BIMUN (Budapest International Model United Nations) napjai alatt a konferencia témáit felmenő rendszerben tárgyalják a jelenlévők, és a végén összegzik az eredményeket.


– Ez azért is fontos, mert a tanácskozás végére összefoglalt ötleteket minden évben eljuttatjuk az ENSZ-hez is abban a reményben, hogy ezzel is segíteni tudjuk a szervezet munkáját – mondta Horváth Anna.

És hogy mennyire nem általános, elvont kérdésekről van szó, azt jól jellemzi, hogy idén napirendre kerülnek a következő témák is: kormányzati megfigyelés a nemzetközi biztonság fényében, illetve a menedékkérők integrálása a fogadó államok kultúrájába. Reméljük, a fiatalok olyasmit is meglátnak, amit a felnőttek nem, és használható ötletekkel segítik a világszervezetet.

Kapcsolódó Cikkek

 • Nyomoznak az MTVA-ban randalírozók ellen

  Nyomoznak az MTVA-ban randalírozók ellen

  Nem számítottak hivatalos személynek azok az ellenzéki politikusok, akik szabályosan megostromolták az MTV stúdióit múlt év decemberében, ezért ellenük és nem az őket az épületből eltávolító fegyveres biztonsági őrök ellen indít nyomozást a Központi Nyomozó Főügyészség.

 • Brüsszel pénzt adna Sorosnak

  Brüsszel pénzt adna Sorosnak

  Jogállamisághoz kötnék az uniós kifizetéseket, illetve rengeteg pénzt adnának civil szervezeteknek az Európa Parlamenti képviselők, akik mindkét indítványt megszavazták múlt csütörtökön.

 • Teljesen megújul a SOTE

  Teljesen megújul a SOTE

  Teljesen megújulhat a Semmelweis Egyetem – jelentette ki Merkely Béla, az intézmény rektora hétfő reggel az M1 aktuális csatornán.

 • Náci karlendítéssel pózolt Sneider neje

  Náci karlendítéssel pózolt Sneider neje

  Náci karlendítéssel köszöntötte a násznépet Sneider Tamás újdonsült, ügyvéd felesége, amikor 2016 nyarán a Jobbikot addig kiszolgáló jogász hozzáment “a néppártosodás ökléhez”, vagyis a Roy becenevű egykori szkinhedvezérhez, akinek a lagzin is ez a becenév állt az ültetőkártyáján.