EUR: 323,05 Ft
CHF: 286,81 Ft
2018. december 10., hétfő
Judit

Külföld

Az EP támogatja Pelczné Gáll Ildikó kinevezetését az Európai Számvevőszék tagjának

Támogatta a magyar kormány által jelölt Pelczné Gáll Ildikó fideszes európai parlamenti képviselő kinevezését az Európai Számvevőszék tagjának az uniós képviselőtestület plénuma csütörtökön Brüsszelben.

A parlamenti sajtószolgálat tájékoztatása szerint 326 képviselő támogatta, 126 ellenezte Pelczné Gáll Ildikó jelöltségét, 193-an pedig tartózkodtak a szavazáson.


A számvevőszék tagjait a tagállamok kormányai jelölik, s az EP hozzájárulása után a tagállami miniszterekből álló tanács nevezi ki őket hat évre.

A Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja közleményben gratulált Pelcznének. Mint írták, a jelölés “az elmúlt évek munkájának kiemelt elismerése”.

A számvevőszéki tagoknak teljes mértékben függetlenül, az unió általános érdekeit szem előtt tartva kell ellátniuk feladatukat. Az Európai Unió független, külső ellenőreként az Európai Számvevőszék gondoskodik az uniós adófizetők érdekeinek védelméről, ellenőrzi, hogy a források beszedése és felhasználása során nem történt-e szabálytalanság, és segíti a gazdálkodás hatékonyságának javítását. Az Európai Számvevőszék jelenlegi magyar tagja Fazakas Szabolcs, a Horn-kormány egykori ipari minisztere.

Kapcsolódó Cikkek