EUR: 331,34 Ft
CHF: 302,08 Ft
2019. szeptember 15., vasárnap
Enikő, Melitta

Egyéb Szekszárd

Az uniós után a hazai zöld jelzés is megvan, épülhetnek az új paksi blokkok

A régió, amelynek be kell fogadnia az új paksi atomerőművet, nagyon befogadó, ami jó bázis ahhoz, hogy az új blokkok felépüljenek – fogalmazott Aszódi Attila szekszárdi sajtótájékoztatóján. A paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos azt mondta, az elmúlt években lakossági fórumokat, közmeghallgatást tartottak a tervezett beruházásról.

Ezek tapasztalatai szerint azok, akik a régióban élnek, jól tudják, hogy az atomerőmű biztonságosan működik, nincs érdemi környezeti hatása, és alapjában véve nemcsak a megyének, hanem az egész közép-magyarországi régiónak a legnagyobb jövedelemtermelő egysége.


Az atomerőmű biztonságosan működik, megyénk legnagyobb jövedelemtermelő egysége
Fotó: Fazekas Zoltán

Aszódi Attila azt mondta, részletes tájékoztatást adott a Paks II. projekt állásáról, mert „egy ilyen nagy beruházás előkészítési szakaszában fontos az, hogy a védelmi bizottság tagjai részletes információval rendelkezzenek arról, mire is kell felkészülniük”.

Az MTI kérdésére elmondta, érdemi különbség, hogy az új blokkok 3+ generációs blokkok lesznek, dupla falú, hermetikus védőépülettel. Egy robusztus vasbeton épületszerkezetről van szó, amelynek a benne lévő aktív és passzív biztonsági rendszerekkel együtt az a feladata, hogy garantálja: nagy mennyiségű radioaktív anyag még komplex üzemzavar esetén se tudjon kijutni a környezetbe. Az erőmű 800 méteres körzetén kívül nem lehet szükség sem sürgős, sem kései óvintézkedésekre, ami a katasztrófavédelem munkáját jelentősen leegyszerűsíti – hangsúlyozta Aszódi Attila.


A kormánybiztos a szekszárdi tájékoztatón arról is beszélt, hogy rövidesen megszülethet a telephelyengedély. Nem sokkal ezután azonban – még aznap – bejelentette, hogy az Országos Atomenergia Hivatal kiadta a Paks II. projekt telephelyengedélyét. Aszódi Attila rendkívül fontos mérföldkőnek nevezte az engedély kiadását. A paksi telephely alkalmas arra, hogy ott az új blokkokat felépítsék. – Adott minden olyan paraméter, amelynek alapján a blokkok műszaki terveit el lehet készíteni – közölte. A kormánybiztos felidézte, hogy március elején az Európai Bizottság jóváhagyta a projektet, megkapták a szabad jelzést Brüsszelből. Most pedig egy hazai zöld jelzés is megérkezett.

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Marton László

  Meghalt Marton László

  Hosszan tartó, súlyos betegség után, életének 77. évében, csütörtökön elhunyt Marton László Kossuth-díjas rendező –…

 • Még virágosabb lett a Szent István út

  Még virágosabb lett a Szent István út

  Újabb automata öntözőrendszerrel felszerelt virágládák helyeztek ki a nagy forgalmat elbíró Szent István útra, így ismét sokkal barátságosabb és zöldebb lett a győri belváros.

 • Megtelik a szegedi égbolt

  Megtelik a szegedi égbolt

  Magyar produkciók és különleges külföldi gépek, valamint egyszerre három hőlégballonverseny várja az érdeklődőket a legnagyobb hazai repülős rendezvényen, a pénteken kezdődő IV.

 • Esőben is jót főztek

  Esőben is jót főztek

  A dél-budai görög katolikusok csapata is főzött az első DunaFok szabadidőparkban tartott lecsófesztiválon.