EUR: 323,10 Ft
CHF: 286,87 Ft
2019. január 16., szerda
Gusztáv

Egyéb Szekszárd

Az uniós után a hazai zöld jelzés is megvan, épülhetnek az új paksi blokkok

A régió, amelynek be kell fogadnia az új paksi atomerőművet, nagyon befogadó, ami jó bázis ahhoz, hogy az új blokkok felépüljenek – fogalmazott Aszódi Attila szekszárdi sajtótájékoztatóján. A paksi atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos azt mondta, az elmúlt években lakossági fórumokat, közmeghallgatást tartottak a tervezett beruházásról.

Ezek tapasztalatai szerint azok, akik a régióban élnek, jól tudják, hogy az atomerőmű biztonságosan működik, nincs érdemi környezeti hatása, és alapjában véve nemcsak a megyének, hanem az egész közép-magyarországi régiónak a legnagyobb jövedelemtermelő egysége.


Az atomerőmű biztonságosan működik, megyénk legnagyobb jövedelemtermelő egysége
Fotó: Fazekas Zoltán

Aszódi Attila azt mondta, részletes tájékoztatást adott a Paks II. projekt állásáról, mert „egy ilyen nagy beruházás előkészítési szakaszában fontos az, hogy a védelmi bizottság tagjai részletes információval rendelkezzenek arról, mire is kell felkészülniük”.

Az MTI kérdésére elmondta, érdemi különbség, hogy az új blokkok 3+ generációs blokkok lesznek, dupla falú, hermetikus védőépülettel. Egy robusztus vasbeton épületszerkezetről van szó, amelynek a benne lévő aktív és passzív biztonsági rendszerekkel együtt az a feladata, hogy garantálja: nagy mennyiségű radioaktív anyag még komplex üzemzavar esetén se tudjon kijutni a környezetbe. Az erőmű 800 méteres körzetén kívül nem lehet szükség sem sürgős, sem kései óvintézkedésekre, ami a katasztrófavédelem munkáját jelentősen leegyszerűsíti – hangsúlyozta Aszódi Attila.


A kormánybiztos a szekszárdi tájékoztatón arról is beszélt, hogy rövidesen megszülethet a telephelyengedély. Nem sokkal ezután azonban – még aznap – bejelentette, hogy az Országos Atomenergia Hivatal kiadta a Paks II. projekt telephelyengedélyét. Aszódi Attila rendkívül fontos mérföldkőnek nevezte az engedély kiadását. A paksi telephely alkalmas arra, hogy ott az új blokkokat felépítsék. – Adott minden olyan paraméter, amelynek alapján a blokkok műszaki terveit el lehet készíteni – közölte. A kormánybiztos felidézte, hogy március elején az Európai Bizottság jóváhagyta a projektet, megkapták a szabad jelzést Brüsszelből. Most pedig egy hazai zöld jelzés is megérkezett.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hurrá, havas új év!

  Hurrá, havas új év!

  Havazással köszöntött be az új év első hétvégéje. A Normafán és a budai hegyekben megjelentek a környéken élő családok, előkerültek a szánkók és a csúszkák, de volt, aki egyszerűen túrázni ment fel a hegyekbe, hogy a csodálatos tájban gyönyörködve tegyen kirándulást.

 • Jégtáncoljunk!

  Jégtáncoljunk!

  Egészen február végéig várja a téli sportok kedvelőit Csepel jégpályája a Szent Imre téren, amelyet a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség Team Passion jégtáncszakosztálya tagjainak produkciójával nyitottak meg.

 • Sziesztakorizás

  Sziesztakorizás

  Február végéig várja a jégkorcsolyapálya a Szieszta Pontra látogató kicsiket és nagyokat. A téli sportot kedvelő kerületi lakosok hétfőtől vasárnapig 8–14 óráig, valamint 15–20 óráig tudják használni a jégpályát.