2018. december 10., hétfő
Judit

Külföld

Az utolsó kardszárnyú delfin született meg a texasi Sea World vízi vidámparkban

Megszületett az utolsó kardszárnyú delfin a texasi San Antonio SeaWorldjében egy évvel azután, hogy állatvédők tiltakozása és a jegyeladások csökkenése miatt eldöntötték, abbahagyják a tenyésztést.

Az orlandói központú cég közölte, hogy a kis delfin – a fogságban tenyésztett generációk utolsó egyedeként – szerdán jött világra, a park állatorvosai még nem állapították meg a nemét, ezért azt sem tudták, mi lesz a neve.


Az anyadelfin, a 25 éves Takara már vemhes volt, amikor 2016 márciusában a SeaWorld bejelentette, hogy befejezi a tenyésztést. A delfinek vemhessége nagyjából 18 hónapig tart.

A vidámpark nemcsak a delfintenyésztéssel hagy fel, de 2019-ig véget érnek a világhírű delfinshowk is, miután a közvélemény a delfinek és más állatok szórakoztató célú fogva tartása ellen fordult.

A kritikus hangok akkor erősödtek föl, amikor 2013-ban bemutatták a Blackfish – Egy kardszárnyú delfin története című dokumentumfilmet, melynek középpontjában Tilikum története állt. Az orlandói SeaWorld delfinje 2010-ben a nézők szeme láttára rántotta magával a medencébe és ölte meg idomárát, Dawn Brancheau-t a Dine with Shamu című show végén.

Tilikum, aki az Orlandóban töltött majdnem 25 év alatt 14 borjat nemzett, januárban pusztult el bakteriális tüdőgyulladásban.

Az újszülöttel együtt a San Antonió-i vidámpark delfinjeinek száma 23-ra emelkedett. A SeaWorld mindhárom parkjában – San Antonio mellett az orlandóiban és a San Diegó-iban – továbbra is megtekinthetik őket a látogatók, valamint a kutatók rendelkezésére állnak még éveken át.

Kapcsolódó Cikkek