2017. november 21., kedd
Olivér

Külföld

Az üzbégek előre szóltak a svédeknek a stockholmi merénylőről

Megerősítette pénteken az üzbég külügyminiszter, hogy kapcsolatban állt az Iszlám Állam terrorszervezethez a stockholmi gázolásos merénylet üzbég állampolgárságú főgyanúsítottja, és Taskent közvetve figyelmeztette a svéd hatóságokat.

Abdulaziz Kamilov újságíróknak azt mondta, a feltételezett merénylő, Rakhmat Akilov azután épült be az IÁ soraiba, hogy 2014-ben távozott Üzbegisztánból, és Svédországban telepedett le. Arra agitálta honfitársait, hogy utazzanak Szíriába, és csatlakozzanak az IÁ-hoz. Az üzbég hatóságok még a stockholmi merénylet előtt értesítettek egy nyugati partnerországot Akilov bűncselekményeiről, hogy – mondta a tárcavezető – erről a svédek is tudomást szerezzenek.


A külügyminiszter nem nevezte meg a szóban forgó a harmadik országot, amelynek továbbítania kellett az Akilovról szóló információkat Stockholmnak.

Szerdán egy névtelenül nyilatkozó üzbég biztonsági tisztségviselő azt mondta, a négy ember életét követelő stockholmi gázolásos merénylet üzbég állampolgárságú fő gyanúsítottja tavalyelőtt Szíriába próbált utazni, hogy csatlakozhasson az Iszlám Állam terrorszervezethez. Az illetékes elmondta: a merénylet elkövetésével vádolt – szerinte a tádzsik népcsoporthoz tartozó – Rakhmat Akilov az Iszlám Állam tádzsik ágához tartozó egyik sejtjének befolyása alá került Svédországban. Akilovot 2015-ben elfogták a török-szíriai határon, majd visszaküldték Svédországba. Hozzáfűzte: az üzbég hatóságok még abban az évben felvették a vallási szélsőséggel gyanúsítottak körözési listájára.


A svéd hírszerzés a folyamatban lévő nyomozásra hivatkozva elutasította, hogy megjegyzést fűzzön az üzbég értesülésekhez, amelyeket a skandináv állam bevándorlási hivatala szintén nem kommentált.

A 39 éves férfi 2014-ben nyújtott be Svédországban letelepedési kérelmet, amelyet 2016 júniusában elutasítottak, de a hatóságok nem tudták őt visszaküldeni Üzbegisztánba, mert nem tartózkodott az általa megadott címen. Február végén a rendőrség már hivatalosan is körözte.

Akilovot néhány órával a pénteki gázolás után vették őrizetbe fő gyanúsítottként. A 39 éves férfi védője kedden közölte: a terrorcselekménnyel vádolt Akilov beismerő vallomást tett.

A svéd biztonsági szolgálatok szerint Akilov feltűnt hírszerzési jelentésekben, de nem tekintették veszélyesnek.

Kapcsolódó Cikkek

  • Meztelenül vásárolt farmert a csinos modell – Videó!

    Meztelenül vásárolt farmert a csinos modell – Videó!

    A Baltimore melletti Towson bevásárlóközpontjának vendégeinek lesett az álla, amikor hosszas szemrevételezés után rájöttek, hogy a nagy feltűnést keltő bombázó divatos, rongyos farmere és pólója érzéki csalódás, egy tangán kívül csak némi festék takarja a testét.

  • Durván megcáfolták Soros hazugságát

    Durván megcáfolták Soros hazugságát

    Megjelent a Soroshoz közel álló politico.eu-n egy lista Brüsszel politikáját legbefolyásosabban alakító nőkről, amelyen az ötödik helyet csípte meg Soros alapítványának európai ügyekért felelős igazgatója, eggyel megelőzve egy uniós biztost, aki amúgy szintén Soros embere, miközben Soros szerint szó sincs arról, hogy beleszólna az európai ügyek menetébe.