2019. január 23., szerda
Rajmund, Zelma

Belföld Szeged

B. Nagy László: Fontosabb a nemzeti érdek, mint az EU irányelvei

A kormány döntése alapján hatályon kívül helyezik azokat a rendeleteket, amelyek szerint fennmaradási engedélyt kellene kérni a háztartási célú kutakra – jelentette be Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a Kormányinfón. A rendeleteket B. Nagy László szegedi fideszes országgyűlési képviselő javaslatára vonták vissza.

A szegedi fideszes országgyűlési képviselő javaslatára vonták vissza az alföldiek számára nagy nehézséget okozó, akár több százezer forintba is kerülő kútengedélyeztetési eljárást. Az eddig befizetett pénzösszegek visszajárnak. A Szegedma.hu szerint felháborodást okozott az a tavalyi kormányrendelet, amely szerint fennmaradási engedélyért szükséges folyamodni a több évtizede használt háztartási kutak esetében. A legnagyobb problémát a műszaki szakvélemény elkészítésének ára jelentette, de egy kút megszüntetése is tetemes költséggel járt volna. A Szegedet és a Homokhátságot képviselő B. Nagy László (Fidesz-KDNP) honatya tájékoztatta a problémáról Orbán Viktor miniszterelnököt, így végül megoldást talált a kormány a vidékiek problémájára.


B. Nagy László, szegedi fideszes országgyűlési képviselő – fotó Szegedma.hu

A képviselő a Szegedma.hu portálnak elmondta, egy 2016. májusi kormányrendeletet vontak most vissza, amely az Európai Unió által a tagállamok részére ajánlott vízvédelmi direktívák alapján készült. A Belügyminisztérium az önkormányzatok jegyzőit hatalmazta fel a végrehajtásra. 2017 elején derült ki, hogy mindez hatalmas terhet ró a vidékiekre, a falvakban, a tanyákon élőkre.

B. Nagy László szerint a kutak műszaki terveztetése, lajstromba vétele, engedélyeztetése 100-400 ezer forint közötti összegbe kerülhetett volna. Pánikhangulat alakult ki, mert országosan legalább százezer ilyen kút van” – fogalmazott az országgyűlési képviselő. Rámutatott, a Homokhátságon sokáig ezek a harminc-negyven éve fúrt kutak a vezetékes ivóvizet helyettesítették, azaz gyakorlatilag az életben maradás feltételeinek számítottak. Jelentős szerepet játszottak a kertészkedésben is, ezzel javítva hazánk zöldség- és gyümölcsellátását.


„A választóim visszajelzései alapján arra jutottam, hogy a kialakult helyzet tarthatatlan” – magyarázta. Január végén találkozott Orbán Viktor miniszterelnökkel, s előadta, lépni kell, mert a döntés logikátlan és szembemegy a magyar vidék hagyományaival. Később újból lehetősége nyílt egy hosszabb beszélgetésre a kormányfővel, amikor megegyeztek arról, hogy valóban módosítás szükséges.

„A miniszterelnök úr szerint békén kell hagyni az embereket, a magyarok nem járhatnak rosszul, azaz a korábbi állapotok helyreállítását tartotta a legmegfelelőbb lépésnek. Ennek eredménye lett a kormányülés határozata, amely hatályon kívül helyezte a korábbi rendeletet” – mondta B. Nagy László. A képviselő megjegyezte, a lehető legjobb döntés született. Az eredmény annak is köszönhető, hogy ha a nemzeti érdek úgy kívánja, akkor eltérhetnek ettől az uniós irányelvtől. Azt pedig senki sem akarhatta, hogy a következő lépés a víz megadóztatása legyen, ahogy az EU ajánlaná…

A politikus megköszönte képviselőtársai támogatását, akik nélkül nem sikerülhetett volna a rendelet visszavonása. Azoknak sem kell aggódniuk szerinte, akik már kifizették a műszaki szakvéleményt, az engedélyeztetés összegét, mert a vonatkozó rendelet miatt kialakult költségeket teljes mértékben visszafizeti az állam, azaz senkit nem érhet kár.

Kapcsolódó Cikkek

 • Húsz bérlakást adnak hajléktalanoknak

  Húsz bérlakást adnak hajléktalanoknak

  Húsz józsefvárosi, fővárosi tulajdonú bérlakást hoznak lakható állapotba, hogy azokba hajléktalan emberek költözhessenek egy európai uniós és állami támogatású program révén.

 • Tovább nő az influenza megbetegedések száma

  Tovább nő az influenza megbetegedések száma

  Intenzíven terjed az influenza: az év harmadik hetében – január 14. és 20. között – kétszer annyi, 38 200 beteg fordult orvoshoz panaszával, mint egy héttel korábban – derült ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán közzétett heti jelentéséből.

 • A baloldal soha nem a gyermekes családok mellé állt

  A baloldal soha nem a gyermekes családok mellé állt

  A baloldal soha nem állt a magyar családok mellé; Gyurcsány és a szocialisták kormányzásuk alatt mindig csak elvettek a gyermekesektől – jelentette ki Czunyiné Bertalan Judit, a Fidesz országgyűlési képviselője szerdán Komáromban.