EUR: 323,56 Ft
CHF: 286,84 Ft
2018. december 16., vasárnap
Etelka, Aletta

Egyéb Békéscsaba

Bajban a Békés megyei méhészek

A tél folyamán a megyei méhállomány mintegy harminc százaléka elhullott – nagyrészt a nem megfelelően irtott varroa atka és az általa hordozott vírusok miatt – mondta el lapunknak Árgyelán János, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület Békés megyei szaktanácsadója.

Az igen kemény tél nem tett jót a helyi méheknek, nagyon legyengítette az állatok immunrendszerét. Emellett az Ázsiából származó méhatka, a varroa atka és az általa hordozott vírusok is hozzájárultak a méhcsaládok számának csökkenéséhez. Viszont nemcsak megyei, hanem országos problémáról van szó.


A varroa atka a 70-es években jelent meg Magyarországon, azóta teljesen kiirtani nem, csak a számukat szinten tartani lehet. Az atkák ellen gyógyszeres kezeléssel védekezhetnek a méhészek, viszont amíg ez nem történik meg minden családnál, addig az állatok megfertőzhetik egymást, átadhatják az atkákat. Hazánkban ez a veszély azért is fokozottabban van jelen, mert nagy az egy négyzetkilométerre jutó méhcsaládszám. A kezelést majdhogynem egész évben, rendszeresen végezni kell ahhoz, hogy hatásos legyen.

Nagyon sok tényezőtől függ, mennyi méz lesz (Fotó: Máté Krisztián)

 

Viszont a szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy a természetes szelekció a méhek esetében is működik, vannak olyan időszakok, amikor komolyabb állománycsökkenés tapasztalható. Ha az időjárás kedvez az atkáknak, el tudnak szaporodni, ez pedig a méhek számának csökkenését eredményezi.

A méztermés tekintetében nehéz jóslatokba bocsátkozni, nagyon sok tényezőtől függ, mennyi méz lesz. Ezért nem érdemes már most megijedni a méhállomány csökkenése miatt, emiatt nem feltétlenül lesz kevesebb méz idén.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utasok, nőtt a balesetek száma

  Csökkent az agresszív légi utas száma 2017-ben az előző évihez viszonyítva, de nőtt a légi balesetek száma 2018 első fél évében – hangzott el a Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) genfi konferenciáján csütörtökön.

 • A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  A Creativ Chef megmutatja, ő hogy szereti

  Nagy Eszter kreatív séf neve ma már ismerősen cseng az újdonságokra nyitott vagy akár klasszikus ízeket kedvelő hobbiszakácsok körében. A Konyhafőnök Szuperdöntő című show-műsor nyertese a most megjelent Kreatívan magyarosan – én így szeretem című könyvével bizonyítja, hogy mi, magyarok a gasztronómiánk sokszínűségét tekintve a világ legszerencsésebbjei vagyunk.

 • Adományokat osztottak

  Adományokat osztottak

  250 nehéz körülmények között élő család vehetett át adományt Zalaegerszegen, az élelmiszercsomagokat a Család- és Gyermekjóléti Központ munkatársai állították össze az önkormányzat kétmillió forintos támogatásnak köszönhetően.

 • Egyedi értékeket őriznek

  Egyedi értékeket őriznek

  A hucul lovaktól a Bodrog vízi élményútvonalig: természetvédelmi és a természeti értékekre épülő turisztikai célú fejlesztések kezdődtek az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság (ANPI) működési területén.